Случката


Карам си аз по улицата на път за квартал на София, в който никога не съм бил, лавирам между коли и пешеходци и между изсвирванията с клаксона си мисля: „Как за Бога ще стигна до там! Уж, проучих нещата в Гугъл мапс, но пак не ми е много ясно!” – и ето! –  „Добре, на този светофар вдясно ли да завия или беше наляво?! И май имаше някакъв голям магазин покрай който да мина….?!!! Но не го виждам!...Всичко е толкова еднакво! И няма табели! Ох, обърках се!, Браво бе, задънена улица! А сега накъде?!”. Нататък ти е ясна картинката. Моят човек не си дигаше телефона, то не въртях по разни тъмни улички, то не питах де кого сваря, а сведенията, които получавах от объркващи по-объркващи, то не бяха нерви и ядосване! Три пъти се изпотих и главобол получих!!! Накрая по някаква интуиция и с помощта на общо взето ясните указания от един уличен продавач напипах вярната посока. Стигнах до мястото, изпълних си задачата, но през зъби си обещах никога повече!


Решението


Това преживяване ме провокира и аз се замислих за претъпкания град в който живея; за неговата сложна и пространна пътна и жилищна инфраструктура. Няма да крия, че въпреки, че съм интелигентен, оправен човек, ми е доста трудно да се ориентирам, особено, когато говорим, да съм на път за места, на които никога през живота си не съм бил. И тъй като животът е една сурова борба, а частният сектор – още повече, осъзнах, че проблемът за ориентацията из града ми коства не само нерви, но и време и преди всичко пари. И започнах да съжалявам, че не съм снабдил колата си с някоя умна технологична джаджа, която да ми показва ясно и разбираемо пътя. Така стигнах до решението на проблема – навигацията за автомобили!


Критерии и желания. Отправните точки на търсенето


И ето ти тебе ново двайсет! Нямах и най-малка представа какво точно представлява устройството, колко струва, откъде да го купя. След дълго ровене в интернет из различни сайтове, четене на кратки и дълги статии, преглеждането на стотици оферти, накрая стигнах до един задоволителен обем от информация. И въпреки, че на моменти тя бе объркваща, все пак ми помогна да се ориентирам в ситуацията. Преди всичко това, обаче, направих най-важното нещо, което трябва да се свърши, а именно седнах и определих своите критерии за това от което имам нужда. Те са:

  • устройство за навигация, предназначено за автомобил, с което лесно да се борави, с опростен софтуер и меню на български език;
  • цената да е до 130 лв. максимум – толкова мога да си позволя;
  • да има запаметени карти и маршрути;
  • да има гласово насочване като по филмите, но без комедийните моменти;
  • да дава информация за градския трафик (изключително важно);
  • да е с достатъчно голям екран, в който иконите и информацията да се виждат ясно;


Общо взето това са основните ми изисквания към този вид устройства. Те са и базата, въз основа на която проведох търсенето си за повече информация и най-вече за оферти. Но май е по-добре да започна отначало!


Какво открих


Тръгвайки от простото към сложното, навигацията за автомобили е изключително широко разпространено в световен мащаб технологично устройство. Най-общо основните му функции са показване на посоката при пътуване на кратки или дълги разстояния, маршрута, времетраенето, трафика по пътя. Работи с помощта на съществуващата в момента технология наречена „Глобална система за позициониране” (на английски език „Global Positional System” или GPS накратко, оттам и името на джаджата – GPS навигация или GPS устройство). На практика това е система, чиято основна част са спътниците, минимум 24 на брой, носещи се в космоса около орбитата на Земята. Чрез нея може да се определя положението, скоростта и времето с точност до 1 наносекунда (мерна единица за обозначаване на една милярдна част от секундата) на даден органичен или неорганичен обект. В това число във всяка точка на земното кълбо и в самото космическо пространство около планетата в реално време.


Съществува огромно разнообразие по отношение на размер, вид и цени на GPS-приемниците в зависимост от това как и къде се използват. Основните области, в които тези устройства са нужни и функционират са военната индустрия и военната дейност; пътния, морския и авиационния транспорт; GPS проследяването и контрол на транспортни средства, хора и животни; научната и изследователската област (география, картография, геология, геодезия, археология); селското стопанство (планиране на терени, навигация на машините и др.); комуникацията (за синхронизиране на комуникационни системи); туризъм и спорт. Всички видове приемници се синхронизират с атомните часовници на сателитите в орбита и на база получената информация изчисляват чрез сложен математически метод наречен трилатерация настоящето си местоположение.


Устройството, което познаваме като GPS навигация за автомобили, на вид прилича на таблет с голям екран (от 4 до 7 инча) с тъчскрийн технология и бутони. Прикрепя се за таблото на колата с помощта на специален вид стойка. Въпреки, че на практика си е стандартен приемник, който също използва сателитите за теглене на информация и синхронизация, все пак този вид устройство има функции, съобразени с неговото основно предназначение, които го различават от другите от тази технология като запаметени различни видове карти, гласови команди, памет за съхранение на данни, трафик в реално време, сателитно следене на скоростта, FM-трансмитер, TV тунер, камера за запис, безплатни актуализации на картите и софтуера и др. В същото време има и фабрично вградени устройства за навигация, но те в случая не ме интересуваха.


Марки – в момента в света има стотици производители на такива устройства не само предназначени за автомобили, но и за камиони, мотоциклети и други подобни транспортни средства. Някои от фирмите като Northen cross, например, предлагат основно навигации за камиони. Едни от най-известните и масови марки, които поддържат голям асортимент от  автомобилни навигации са следните: Garmin, DM Navi, TOMTOM, LG, DINIWID, MIO, Mediatek, Wayteq, X-road, Смерч, Lenovo. В същото време много модели навигации са хибридни, т.е. и за коли, и за камиони. В интерес на истината, марката за мен няма голямо значение, въпросът е, както би се изразил някой автомобилен техник, какво има под капака.


Ценови диапазон – нови устройства се продават в електронни магазини и във физически такива за цена от порядъка на 77 лв. до приблизително 1,139 лв., като цената варира в зависимост от марката, вида операционна система, размера на процесор, RAM памет и твърд диск, включените допълнителни настройки и екстри и др. Автомобилни навигации могат да бъдат закупени, разбира се и на промоция. Като, честно казано, именно за такива оферти най-вече се озъртах. Разбира се, съществуват и оферти за навигации втора ръка, но при тях има твърде много неизвестни величини и не са вариант, е, поне за мен.


Основни параметри на GPS навигацията – реших да обърна внимание на факта, че всяко GPS устройство си има определени функции и технически характеристики. Те са основен показател не само за същността и размерите на устройството, но и преди всичко за това какво то може, какво не може и какво да очакваме от него. Много от параметрите на GPS навигацията са познати като термини, тъй като на практика тези устройства са си вид компютри.

В най-общ план те са:

  • операционна система – обикновено Android или Microsoft Windows, но има и други;
  • процесор;
  • RAM памет – от 125 до 256 MB;
  • размер на дисплея – измерва се в инчове по диагонал на екрана. Обикновено са между 4 и 7 инча. Важно уточнение – тази мерна единица важи само и единствено за размерите на самия екран, а не за неговата рамка;
  • резолюция на екрана – обикновено 800 на 480;
  • вътрешна памет – до 8GB;
  • слот карта памет – потдържа Micro карти с капацитет до 32 GB;
  • GPS канали – вид приемател за приемане на сигнали от сателитите;
  • батерия – литиево-йонна, с възможност за презареждане;
  • микрофон;
  • високоговорител;
  • USB изход;
  • FM трансмитер;
  • поддържане на видео и аудио формати;
  • меню на различни езици;
  • езици на гласовата функция на устройството и на самата навигационна система – обикновено са няколко – английски, български, руски, немски, френски, китайски и др.;
  • карти на отделни страни и региони – обикновено фабрично са записани към 50 карти, но има възможност да бъдат свалени още;
  • система за отчитане на градския трафик;

Допълнителни функции са показване на съобщения за скрити камери и полицейски засади; предварително инсталирани интересни точки и обекти, бензиностанции, фирми, паркинги, индустриални зони и др.

Краят на историята или какво избрах окончателно и защо


В един момент, цялата тази информация, която събрах, беше на път да ме обърка, но намерих и последния си критерий – естетическото чувство. Рових из интернет сайтовете, не само за устройство, което да ми е по джоба и да включва всички необходими ми функции, но и за такова, което външно да ми хареса. В същото време обсъждах въпроса с приятелите си и те ми даваха най-различни съвети. Осъзнах, че всеки за себе си е прав и че ако искам да свърша качествено работата и да купя устройството, което на мен ми харесва, трябва да послушам именно самият себе си. Най-накрая след дълго ровене се спрях на една навигация, която покри всичките ми критерии. Воала! Ето я и нея!

GPS навигация с Bluetooth и 4Gb памет GPS 799


https://4sales.bg/gps-navigaciya-s-bluetooth-i-4gb-pamet-2010

Причини за избора ми:

  • устройството е на промоция, намалено от 190 лв. на 110 лв, като така на практика напълно се вмества в предварителния ми бюджет, а дори съм и на далавера;
  • екранът е достатъчно голям (7 инча) за да мога да виждам ясно информацията на него, като в същото време има и меню на български език;
  • лесно мога да боравя с операционната система (Windows), тъй като я познавам;
  • за парите си има всички функции и допълнителни екстри, които описах по-горе като стандартен набор на едно GPS устройство, а също и някои други, които са приоритет на по-висок клас такива устройства. Този факт със сигурност обесмисля инвестирането в по-скъпо устройство;
  • включено е гласово насочване, което именно е едно от нещата, които предварително исках;
  • има функция за 3D-реалистична визуализация на пътя, което за мен си е чисто улеснение на възприемането на информацията от устройството, а и за по-добра ориентация;
  • въпреки, че спазвам ограниченията в скоростта, понякога неволно натискам газта повече отколкото трябва. На практика в ролята на контрольор може да влезе точно това устройство, той като отчита скоростта на движение и предупреждава, когато се преминат разрешените стойности;
  • поддържа множество карти от цял свят, което би ми помогнало при пътуване извън страната;
  • навигацията има възможност за възприемане на 60 GPS точки, като по този начин се увеличава точността на позиционирането й;
  • Bluetooth функцията ще ми даде възможност да водя телефонни разговори докато шофирам, без да има опасност да ме глобят от КАТ;
  • добре изглежда естетически и много ми харесва;

И така! След изминатия дълъг път из дебрите на GPS навигациите за автомобили, мога да кажа следното: Огромният асортимент от налични на пазара продукти ще затрудни човек само и единствено тогава, когато не знае какво иска и накъде отива. Същото е и в живота! Въпросът е да следваш вярната посока не само по пътищата на родината, но и в самия теб. За първото ще ти свърши отлична работа GPS навигацията, а за второто…Е, ти ще решиш, кое ще е вътрешната ти навигация! Изборът е твой!