Независимо дали живеете в собствено жилище, дали сте наемател, студент или пък живеете при родителите си, можете да направите много за спестяване на електрическа енергия. Защо да ви се налага да плащате скъпи сметки за ток, като има начини за икономия. 

В следващите редове ще ви представим нашите съвети за пестене на енергия в дома ви, така че да не оставате неприятно изньенадани всеки път, когато дойде време за плащане на битови разходи. 

Трябва да имате управление на консумацията. Това се отнася особено за зимните месеци. Един чифт дебели чорапи и пуловер ще ви помогнат да се постоплите, преди да вдигнете градусите на климатика. Нека пижамата ви да бъде една идея по-плътна, за да икономисвате топло през нощта. През лятото пък оставяйте прозорците отворени през нощта, инвестирайте в плътни щори, които да са пуснати през целия ден и носете по-леки дрехи.

За пестене на енергия преминете към използване на LED осветление. То е по-икономично в сравнение с крушките с нажежаема жичка. Пристъпете към намаляване на стендбай режима. Препоръчително е да изключвате устройствата си, отколкото да ги оставяте в режим на готовност. 

Заложете на енергоспестяващи уреди, така ще получите много ползи. Фурна, микровълнова, хладилник, фритюрник, котлони – уредите ви консумират ужасно много ток. За пестене, следвайте инструкциите – Освен това от важност е и поддръжката на електроуредите. Ако те са в перфектно състояние, това ще окаже добро влияние на консумацията ви. Те трябва да са с максимална енергийна ефективност. Не дръжте хладилника отворен дълго време или пък печката, докато готвите. Пропуснете предварителното загряване на фурната. Използвайте само един котлон вместо повече. 

Пестене на енергия може да се случи не само в кухнята, но и в банята. Използвайте студена вода за миене на лице и зъби. Не се къпете с много гореща вода и се старайте за намаляване на водното потребление. Перете на по-ниски градуси. 

Много малки промени в ежедневието, могат да доведат до пестене на енергия. Например пускайте пълна пералня и съдомиялна. Включете всички енергоспестяващи функции на устройствата ви. Изключвайте уредите от щепсела, когато не ги ползвате. Издърпвайте и дори зарядното на телефона си и на цялата си електроника, след приключване на зареждане на устройствата. Правете редовно енергийни аудити, за да разберете къде трябва още пестене на енергия.

Алтернативни решения за пестене на енергия

Имайте подробна информираност за енергийната консумация на вашия дом, така може да оцените къде да направите подобрения. Някои изискват по-големи инвестиции, като интегриране на модерни системи.  Интелигентните системи за управление на дома днес са хит. Те могат да контролират всичко вместо вас, например автоматичното управление на осветлението и др.

Преценете възможността за използване на възобновяема енергия и монтиране на соларни панели. Не е нужно те да захранват всичко в жилището ви, но ако могат да се справят поне с вентилацията или с няколко уреда, то би било страхотно. Направете избор на енергоспестяващи решения, така че да имате свободата на харчите парите си, както пожелаете, а не те да са отредени за сметки. 

Помислете за оптимизация на отоплението, за която ще помогне, както поставяне на термоизолация на дома ви, така и покупката на програмируем термостат и таймери за електроуреди. Целта е те да са извън мрежата, когато не се нуждаете от тях. 

За да изпълните посочените алтернативи, то трябва да се разделите с по-голяма сума от бюджета си, но те несъмнено ще окажат влияние на търсеното пестене на енергия.