Особено ако не са защитени с парола или ако информацията, която сме търсили, е свързана с лични аспекти от живота ни. Съответно, след сърфиране в интернет, може да искаме да изчистим наличните към момента браузърни данни, които са се запаметили.

Обикновено този процес е леко различен при различните браузъри. Но се следват сравнително едни и същи стъпки. Без значение дали използвате Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari или който и да е друг браузър, той ще ви даде достъп до това изчистване чрез една от две основни възможности.

Изтриване на Browser History

Едната е директно изчистване през страничното меню на браузъра (често обозначено с три точици). Когато го натиснете, ако е програмиран по този начин, той ще ви изведе меню с история. Влизате в него, избирате настройка от типа на „Open History Page“ или нещо от този род, а това ще ви изведе страница със запазените данни за вашето интернет сърфиране. Тук е мястото, където се съхраняват данните. На страницата трябва да има меню, което да показва, че то служи за изчистване на данните. Избирате го, задавате данните за какъв период искате да се изтрият и потвърждавате.

Другата възможност е да се наложи да влезете в меню от типа на Settings, откъдето да изберете менюто за своите запазени данни и оттам да осъществите изчистване посредством посоченото меню, което е озаглавено с име като „Clear browser history“ или нещо подобно.

Още опции за изтриване

Освен това, когато искате вашата история да не бъде налична в браузъра, без дори да правите изчистване, то трябва да изберете инкогнито режим, преди да започнете търсенето, което ви интересува. Други допълнителни опции са изтриване на запазени пароли (отново чрез меню история или общите настройки на браузъра), както и изчистване на бисквитки, за да спрат да ви излизат реклами, персонализирани по вашите търсения и история. Редовното чистене на история, бисквитки и запазени пароли може да ви позволи по-сигурно и по-дискретно сърфиране из интернет. Имайте предвид, че дори да ги изтриете, мобилните оператори имат достъп до тази информация. Но тя няма да е налична в самия браузър, който използвате, така че ако някой вземе вашето устройство, няма да има достъп до нея. А изтриването на запазени пароли означава, че няма как някой да влезе в личните ви профили или да използва методите ви за онлайн разплащане.