Домашният лаптоп може съвсем спокойно да служи като IPсистема за наблюдение стига да се настрои по съответния начин. За целта са необходими няколко стъпки, които да осигурят надеждна работа на устройството и предаване на картина от мястото, на което е поставено съответното устройство. На първо място и напълно задължително условие за използването на устройството като IP наблюдателна система е осигуряването на непрекъснато захранване на устройството. Разбира се една стандартна IPсистема е доста по – добър вариант, но пък е и малко по – скъп откъм цена.

Какво е нужно за превръщането на лаптопа в камера за наблюдение

Лаптоп като IP камера

Смятате, че домът ви е застрашен от кражба или не сте сигурни за децата, докато са сами? Инсталирането на видео наблюдение може да се окаже скъпо занимание, защото изисква и съответната поддръжка. Старият настолен компютър може да свърши сходна работа.

-          Избор на програма за работа. С каква операционна система работи съответното устройство? От това зависи каква програма може да бъде инсталирана на него. На пазара има множество продукти – както платени, така и безплатни, които непрекъснато стриймват видео. Целта е да се подбере най – подходящата, която да работи безпроблемно с конкретния продукт;

-          Настройки на уреда. След избора и инсталирането на програма следва да се направи наместване на образа. Устройството следва да бъде ситуирано според изискванията на потребителя за точка на наблюдение;

-          Конфигуриране на настройките. Стандартните IP камери при свързване работят с постоянен адрес. При преносим компютър обаче може да се използва динамичен DNS. Всичко зависи от конкретните параметри на рутера и интернет доставчика.

Лаптоп като IP камера      1

Предимства на използването на лаптоп за домашно видео наблюдение

-          На първо място определено е цената, защото устройството вече е закупено;

-          Има избор на програми, които работят с различни операционни системи и се настройват лесно;

-          Уредът може да се разположи в онази част от дома, която трябва да се наблюдава, без да изглежда нестандартно там.