Ваксата за коса е стилизиращ продукт с изключителни възможности. Освен че лесно можете да си направите стайлинг с вакса, тя подобрява обема, блясъка, структурата и текстурата на гривата ви. С нейното използване ще успеете да промените изцяло визията си или да модифицирате прическата си. С нея може да оформите бретона си, да придадете обем на тънките кичури и дори да подчертаете красивите черти на лицето си. 

Ваксата за оформяне е твърдо вещество с качества, подобни на гела. Но за разлика от гела, който може да направи гривата ви твърда, ваксата й придава естествено изглеждащ вид, полуматово покритие със средно целодневна фиксация. Друго предимство от използване на продукта е, че той ви позволява да променяте прическата си в движение, без да се налага да го отмивате. 

Въпреки че съставките в различните формули не са еднакви, едни от най-често срещаните в списъка са масло от ший, восък от канделила и пчелен восък. Благодарение на тях този продукт дава такъв зашеметяващ ефект.  

Как се нанася вакса

Разпределете продукта в дланта си и го разтрийте с пръсти, за да стане по-мек за използване. Така ще го разтопите леко, така че да можете да го разнесете по лесно по време на оформяне на вашата коса. Страхотното е, че това е продукт, който е подходящ за използване както от дами, така и от мъже. Можете да заимствате много идеи за мъжки прически с вакса, подобно на дамските. Не може да се даде определение за най-добре вакса за коса. Всяка коса иска своето и при нея могат да работят различни формули.

Ако искате да създадете небрежен вид на вашата коса, нанесете продукт само върху краищата на кичурите ви. Нанасяйки малко повече продукт ще се сдобиете с красиви къдрици. Ако гривата ви е по-слаба, то нанесете малко количество в корените, завършете прическата си като използвате сешоар. 

За най-добър ефект при използване може да комбинирате продукта с други продукти, които са част от вашата грижа. Например, ако след това ще използвате сешоар, не пропускайте и топлинната защита. 

Съвети при използване на матираща вакса

Избягвайте да нанасяте твърде много продукт, за да не постигнете обратен ефект и косите ви да изглеждат прекалено мазни. Обикновено нужното количество вакса за къса коса до такава със средна дължина е колкото грахово зърно. Трябва да сложите малко повече количество вакса за дългата коса.

Не е препоръчително да премахвате продукта с четка или гребен след използване, както и да го оставяте да върху косите си няколко дни. Задължително е да измивате косите си веднага след използване. Това е един от незаменимите продукти за текстуриране на косата, който всеки трябва да има на козметичния си рафт.