Здравословната коса е мечта на всяка дама. За да я имате обаче често трябва да се потрудите. Ще ви е нужен режим, включващ домашни маски, различни витамини, промяна в диетата и изпробването на различни терапии. Една от тези процедури, която наистина може да подобри състоянието на гривата ви, е терапията с кератин. Но за какво и как се използва той и как да се грижите за косите си след процедурата, ще ви разясним в следващите редове. 

Кератиновата терапия се оказва лесен начин да се справите със сухата и хвърчаща коса и да я направите гладка и блестяща. Така няма да се налага ежедневно да я стилизирате, защото ще се събуждате с меки и подредени кичури. Но чудили ли сте се как всъщност се случва магията?

Ето какво трябва да изпълнявате, за да постигнете дълготрайно кератиново изправяне.

Започнете с измиване на косата. Уверете се, че тя е абсолютно чиста. Не трябва да използвате балсам. Целта е pH-то на косата да бъде алкално, а не киселинно. Това кара кутикулите на косъма да набъбват, което на свой ред спомага за правилното проникване на продукта.

След измиване кичурите се изсушават. От изключително значение е косата да е напълно суха преди нанасяне на третирането. После тя се разделя на две части и продуктът се нанася равномерно. Стои се с кератиновата маска около 20-30 минути. След това се изплаква обилно със студена вода. За изсушаването използвайте сешоар, след което преса за коса, за да се гарантира, че продуктът е навлязъл в косъма. 

Грижа след третиране на косата

Гривата, третирана с кератин, изисква грижа. Препоръчително е да не я връзвате в продължение на 2-3 дни, да не използвате ластички, фибички и други аксесоари, както и да не я държите зад ушите си дълго време. Първото измиване след маската трябва да бъде направено в козметичен салон. Така ще си осигурите дълготрайни резултати. Използвайте кератинов шампоан за траен ефект на процедурата. Това изглаждане на косата ще се задържи до 3-5 месеца, зависимост от това колко добри са грижите в домашни условия.

За кого не е подходяща тази терапия с кератин

Въпреки че с помощта на кератин може да постигнете възстановяване на косата си, то той може да не е подходящ за всеки. Кои трябва да избягват използването на кератин? Тези, които са алергични към формалдехид и имащите твърде увредена коса. Не се препоръчва бременните жени да се възползват от процедурата с кератин. 

Кератинът уврежда ли косата

Не, употребата на тези протеини за коса не е непременно вредно за нея. Напротив, дори може да постигнете страхотен блясък на косата си. Вредният фактор е нагряването на косъма след изсушаването. Трябва да сте особено внимателни в този момент, за да не изгорите косите си.