Кои състояния не са нормални и не са признак за заздравяване:

  • Промени във формата, например извиване; 
  • Изтъняване или удебеляване;
  • Отделяне от околната кожа;
  • Кървене;
  • Подуване или болка около нокътната плочка;
  • Неуспешно израстване.

Съвети за заздравяване на нокътната плочка

В грижа за ноктите си, то трябва да поддържате ръцете си сухи и чисти. Това предотвратява развитието на бактерии. Многократният или продължителен контакт с вода може да допринесе за цепенето им. Носете гумени ръкавици, когато миете съдове, почиствате или използвате силни химикали.

Не пренебрегвайте хидратацията на ноктите. Когато е възможно, използвайте крем за ръце, втривайте го и в нокътната плочка и кожичките. Заложете за кратко на нокти без лак. Използвайте само защитна база за здрави нокътни плочки и и тяхното бързо заздравяване. 

Консултирайте се с фармацевт за употребата на биотин за укрепване и заздравяване на ноктите. Изследвания показват, че хранителната добавка може да помогне за заздравяване..  

За да имате здрави нокти, не трябва:

Ако се стремите към заздравяване на пораженията то, не ги гризете или чоплете кожичките. Тези навици могат да увредят нокътното легло. Дори леко порязване може да позволи на бактериите или гъбичките да навлязат и да причинят инфекция.

Използвайте естествени средства за нокти. Нека козметиката за ръце, която ползвате, да бъде с максимално натурален състав. Ограничете използването на продукти с ацетон. Ако състоянието ви е по-сериозно, то потърсете специалист, който ще ви предпише адекватно лечение на чупливи нокти, както и витамини за нокти, така че тяхното заздравяване да се случи по-бързо.

Ако посещавате салон за маникюр

Ако разчитате на маникюр или педикюр, имайте предвид няколко неща. Придържайте се към салони, които показват актуален лиценз и работете само с лицензирани маникюристи. Не отстранявайте кожичките си – те действат като запечатват кожата към нокътната плочка, така че премахването може да доведе до инфекция. Също така се уверете, че вашият маникюрист правилно стерилизира всички инструменти, използвани по време на процедурата, за да предотврати разпространението на инфекция.

Може също да попитате как се почистват ваните за крака. В идеалния случай между клиентите се използва разтвор на белина и филтрите се почистват редовно.