Независимо дали избирате за къдрене горещи ролки за коса или предпочитате алтернативи без нагряване, прекрасните къдрици с обем могат да бъдат ваши без тон суетене или излишък от продукти - всичко е свързано с използването на правилните инструменти. 

За да стартирате навиването, то косите ви трябва да са чисти. Измийте се с шампоан и балсам. Подсушете се с кърпа и след това внимателно се срешете с гребен с широки зъби. Оставете косата си да изсъхне почти изцяло преди навиването. 

Срешете се отново. Разделете косата си на части. Вземайте малък кичур и бавно навивайте с ролката, която се избрали. Косата трябва да се навие до корените гладко и равномерно. Продължете така с всеки кичур, докато не сте приключили с навиването.

Зависимост от вида ролки, които се избрали, то оставете косата си да изсъхне, колкото трябва. Ако трябва да ускорите процеса, то можете да използвате сешоар. Ако е възможно, спете с тях, на сутринта ще имате красиви къдрици, без увреждане от топлина. 

Как се използват ролките – на суха или мокра коса?

Както може би вече се сещате, че техниките за всеки тип ролка ще варират в зависимост от вида им и стила, който се опитвате да постигнете. Но едно общо правило, което трябва да имате предвид, е никога да не ги поставяте на напълно мокра коса. Възможно е навиване на полувлажни коси, например ако ползвате флекси пръчки, или косата ви да стане малко по-мокра от пяната или серума, който използвате, но ролките за коса обикновено се използват върху суха или леко влажна коса.

Колко дълго оставяте джаджите за навиване?

Продължителността на времето, в което да ги държите, също ще зависи от вида, който използвате, и стила, който желаете да постигнете. Можете да ги оставите за една нощ – особено меките варианти като флекси пръчки и други дунапренени ролки – ако това ще ви даде по-обемни и дълготрайни къдрици, но не винаги е необходимо. Врящите, например, не трябва да се оставят в косата твърде дълго. Тъй като те използват топлина, за да създават вашите едри къдрици, подобно на маша, те вършат работата по-бързо, но топлината от всякакъв вид може да увреди вашите кичури.

Маша или ролки?

Някои дами винаги ще предпочетат за навиване машата пред ролките маркучи, например. Като се има предвид това, използването на който и да е уред за навиване зависи от предпочитанията. Ако сте човек, който все бърза за някъде и няма време за слагане на ролки, то машата си остава по-добрият вариант за навиване. Но е задължително да действате с топлинна защита.