оддържате в страхотно състояние и вид.

Оставете окосмяването си да порасне до желания размер. Преди да пристъпите към оформяне, трябва да му дадете време да порасне. Това означава без използването на бръсначи или електрически тримери поне няколко седмици. Необходими са ви поне две седмици, за да имате някакви наченки на косъмчета. След това можете да започнете да я подстригвате леко при оформяне. Имайте предвид, че всяка расте с различна скорост и с различна брада дължина.

Важно е да не забравяте и контура на брадата. Но внимавайте. Тук трябва да премахнете много малко косми с помощта на тример. Изравнете шията около адамовата ябълка, както и около ушите. Всичко под адамовата ябълка трябва да бъде обръснато. Внимателно използвайте бръснач или отстранете предпазителя от тримера за по-лесно оформяне.

При избора на модел от многото брада модели трябва да имате предвид структурата на лицето си. Преди да пристъпите към оформяне на различни брада форми, то трябва да си представите как тя ще изглежда на лицето ви. Тя трябва да допълва структурата му. Бръснарите препоръчват да закръглите лицето си в балансирана, удължена овална форма.

Взависимост от дължината, то при оформяне може да използвате различни инструменти за брада. Задължително е да я разрешите внимателно след баня. След това може да завършите оформянето с помощта на сешоар. С него можете да подвиете краищата й или пък да извиете мустаците си. 

Хигиена на брадата

Задължително е да я измивате всяка вечер с помощта на пръсти или по-една четка. Измиването ще ви помогне да не страдате от пърхот, падащи косъмчета и ще премахнете остатъците от храна. Използвайте и миещ гел за лице в комбинация.

Използвайте шампоан веднъж седмично. Той ще намали сърбежа, който е причинен от растежа на косъма. Ако окосмяването ви е по-малко, може да ползвате сапун. Нека олиото за брада стане част от вашата мъжка козметика. То ще възстанови хидратацията на окосмяването и ще го направи по-податливо на стилизиране. Може да използвате и балсам за брада, ако не сте фенове на олиата. Той също ще ви помогне за по-лесното й оформяне по-късно.