Ужасно е неприятно, когато изкарвате дрехите си от пералнята и те не миришат така приятно, както сте искали. А сте ги изпрали току-що. Да, това е възможно, ако е дошло време вашият уред да се почиства. 

Как се случва това? Независимо от варианта на почистване, който сте избрали, премахването на миризмата се случва лесно. Можете да си закупите готови смеси за почистване, които да изсипете директно в барабана и да пуснете пералнята на най-дългата програма. Ако сте любители на екологичния начин за почистване, то трябва да прибегнете до използване на оцет и бикарбонат за чистене. Изсипвате едно към едно оцет, сода и вода в барабана и отново активирате най-дългата програма. 

Не пропускайте и чистене на филтъра. Ако се чудите какво е това капаче в някой ъгъл на пералнята ви, то това е именно филтърът. Отворете капачето и разхлабете винтила. Бъдете подготвени, защото от там ще изчете доста течност, така че се подгответе с няколко кърпи.  

От къде идва неприятната миризма?

Какви могат да бъдат причинителите за тези лоши миризми? Едни от тях са перилните препарати. На пазара се предлагат много такива в различни състояния – прах, капсули, течен препарат, та дори и ароматизирани перли. Въпреки че пускате уреда си за пране на висока температура, то тя не може да ги разтвори напълно и те се отлагат по всички му части – барабана, вратичката, гуменото уплътнение, всички маркучи и в контейнера за препаратите. С времето тези отлагания започват да излъчват неприятна миризма. Тази миризма освен че ще се пропие в изпраните ви дрехи, то тя ще се усеща и в дома ви.

Друг причинител може да бъде отлагащата се мръсотия от изпраното. Ако перете обувки например, трябва да се погрижите за отстраняването на почвата, която е залепнала по подметките. Ако перете също дълбоко замърсени дрехи, е препоръчително да ги изперете набързо на ръка. Благодарение на тези предварителни действия ще премахнете голяма част от нечистотията, така че тя да не се задържи в пералнята ви.

Поддръжка на пералня

Редовната дезинфекция на пералнята е ключова за нейното перфектно състояние. Правете почистване на уреда регулярно предвид колко често го ползвате. Отново имате избор дали да използвате продукти от магазина или наличните във вашата кухня оцет и сода. При почистване е задължително да перете на високи градуси.

Не забравяйте да оставяте контейнера за перилните препарати и вратичката на барабана отворени. Това също е начин да ограничите развитието на влага, така че да не се налага упорито почистване по-късно. Почиствайте предварително дълбоко замърсените дрехи преди пране. Следвайки тези съвети за почистване, ще имате идеално чиста пералня, която ще ви върши работа дълго време.