Ако вече се чудите „как се къдри коса с преса за изправяне“, то ние сме тук, за да ви помогнем. Ще ви дадем кратък наръчник за това как да постигнете съвършени къдрици. Тайната на страхотните букли е в правилната техника. Но преди това трябва да подготвите косата си.

Измийте я с продуктите, които ползвате обикновено. Преди да пристъпите към накъдряне, то гривата ви трябва да бъде напълно суха и да сте я напръскали с продукт за защита от високата температура. В противен случай рискувате да я увредите. Ако вашият малък уред има възможност за промяна на температурата, то се старайте да я регулирате спрямо вашата коса. Ако тя е по-тънка и податлива на навиване, то не е нужно да работите при максимални градуси. Ако косъмът ви е по-дебел и трудно успявате да задържите прическата си за дълго, то по-високите градуси ще са ви необходими. 

Разделете косата си на части, така ще работите по-добре и по-бързо. Разделянето е особено нужно, ако не сте толкова опитни в навиването на къдрици и ще ви трябва повече време да се справите. Когато напреднете в процеса и вече може да се къдрите със затворени очи, няма да е нужно да разделяте косата си. 

Конкретни стъпки при направата на къдрици

Хванете произволен кичур коса, отдолу го дръжте с пръсти, а отгоре го притиснете с пресата. Започнете леко да навивате кичура около пресата. Но само малка част от него в началото. Започнете бавно да приплъзвате пресата по кичура по желаната от вас посока, по която после ще се обърнат къдриците. Не задържайте прекалено дълго пресата, за да не изгорите косата си. 

Повторете действието с всеки един кичур. За да фиксирате резултата, напръскайте леко с лак за коса. По ваше желание преди фиксирането може да срешете къдриците или пък само да прекарате няколко пъти пръсти през косата си, за да създадете обем. 

Грижа за естествените къдрици

Не всяка дама може да се похвали с естествени къдрици, но ако сте от късметлийките, то трябва да знаете как да се грижите за тях. И начините за това не са толкова сложни, а пък са доста ефективни.

Веднъж в седмицата си правете домашна маска за къдрава коса. Благодарение на нея ще запазите хидратацията на косъма, така че къдрите ви да са все така прекрасни. Можете да избирате от много рецепти, които да следвате и които допълнително ще подобрят нейното състояние.

Всички продукти, които използвате, например тези при къпане, фиксиране, последваща грижа, трябва да са за начупена коса. Никога не си лягайте с мокра коса. Мократа коса е по-податлива на накъсване, така че въртенето през нощта може да й причини точно това. За здравето на вашата коса е препоръчително да спите на възглавница със сатенена калъфка. Благодарение на нея ще забравите за постоянно стърчащите косъмчета. Старайте се да не използвате сешоар. Той премахва всичката влага от косата ви, така че при постоянна употреба тя ще загуби еластичността си. 

За да имате здрава коса е от изключителна важност и с какво се храните, а не само как я третирате. Нека диетата ви бъде богата на всички хранителни вещества. Хапвайте повече плодове и зеленчуци, ядки, риба. Ако е необходимо приемайте и допълнително витамини, но този прием трябва да бъде съгласуван с вашия личен лекар.