Това е универсална напитка, която е подходяща за цялото семейство. Тя е толкова лесна за приготвяне – слагате всички съставки във вашия блендер и готово. Нужни са ви само няколко секунди, за да се смеси всичко добре. Смутито ще даде освежаващ старт на вашия ден, така че да се заредите с нужните ви витамини и енергия. 

Може ли да използвате лед във вашето смути?

Добавянето на лед във вашия блендер е по ваше желание. Но ако използвате предварително замразени плодове или зеленчуци, то не е нужно да блендирате лед допълнително. Добавянето на плодов сок също е добър вариант, но помнете, че трябва да имате предвид съдържанието на захар в сока, който използвате.

Кои са най-често използваните съставки в смути?

Можете да откриете не една рецепта за смути. Ето кои са най-популярните съставки, които се пасират в блендер:

  • Плодове – горски плодове, банан, ябълка, ананас;
  • Зеленчуци – спанак, авокадо, краставица, моркови;
  • Подправки – канела, какао, джинджифил, магданоз;
  • Хранителни и билкови добавки – спирулина, пчелен прашец, протеин на прах;
  • Подсладители – мед, кленов сироп, плодов сок, стевия, сладолед.

Видове смути?

Това здравословно хранене е лесно за приготвяне в блендер. В него можете да миксирате всичко, така че то да има нужните хранителни стойности, за да останете сити по-дълго време. 

Но могат да се определят няколко категории:

  • Плодови – както името показва, този тип напитка съдържа поне един плодов нектар. 
  • Зелени – тук се използват зелени листни зеленчуци и плодове, блиндирани с вода, мляко или сок. Тези гъсти сокове могат да станат с по-натрапчив вкус, така че е нужно да се добави и някакъв плод или подсладител за по-добро ухание и вкус.
  • Протеинови – тези рецепти намират приложение в хранителните менюта на активно спортуващите. Като база отново се използват плодове или зеленчуци, както и някаква течност, както и някакъв източник на протеин, като скир, тофу или протеин на прах.

Вода или мляко?

За да помогнете на всички съставки да се смесят добре, е нужно да добавите във вашия блендер някаква течност. За смути без мляко, използвайте вода. Вашата напитка все още ще има страхотен вкус. За по-гъста текстура сложете мляко, независимо дали краве, козе или пък веган алтернатива.

Предимства на напитката

Този течен хранителен продукт, приготвен в блендер, има неоспорими предимства. Някои от тях са:

  • Помага ви да загубите тегло – съставките, които ще използвате, ще ви помогнат да се разделите с няколко килограма. Ензимите и фибрите ще подобрят храносмилането ви.
  • Бори дехидратацията – смутито спомага тялото ви да остане хидратирано през целия ден.
  • Кара ви да се чувствате сити – вместо да пълните стомаха си с голямо количество храна, за да се чувствате нахранени, то една чаша смути ще ми помогне да не се чувствате гладни дълго време.
  • Стимулират имунната система – витамините, които се съдържат в основните съставки на тази напитка, стимулират вашето здраве и се грижат за това да се разболявате все по-рядко.