Дизайнерските слънчеви очила могат да струват от няколкостотин до няколко хиляди лева. Едни от най-скъпите модели са украсени с диаманти и злато, а цената им е горе-долу, колкото един тристаен апартамент в столицата. 

Пазарът на оригинални очила е голям бизнес, така че не е изненадващо, че не една и две реплики могат да бъдат открити на пазара. Докато някои фалшификати са лесни за разпознаване, то някои имитации трудно бихте могли да определите за реплика. Така че как да разпознаете онези аксесоари, които са качествени?

Потърсете логото на избраната от вас марка или името на дизайнера върху кутията. Обикновено ще намерите и информация за производителя и други обозначения като баркод и сериен номер. Огледайте с какви рамки и стъкла са. Лещите на оригиналните слънчеви очила трябва да са с високо качество. Някои скъпи модели са от стъкло с висока плътност. Автентичните рамки, изработени от първокласен материал, трябва да се чувстват балансирани, да не се поддават на лесно огъване и изкривяване, както често се наблюдава при моделите реплика. Цената също може да послужи за ориентир кои модели мъжки и дамски очила са реплика. В най-честите случаи имитациите са с доста по-ниска цена. 

Вредни ли са за здравето очилата реплика?

По-вероятно е моделите реплика да не притежават нужната ув защита за предпазване от вредните лъчи. Освен това те могат да нанесат още по-големи вреди, тъй като вашите зеници ще се разширят и ще поемат още повече светлина.  

Слънчевите очила имат ли срок на годност?

Независимо дали са реплика или оригинални, модните аксесоари нямат ясен срок на годност, така че е трудно да разберете кога трябва да ги подмените. Препоръчително е все пак да ги сменяте на всеки две години, ако ги използвате редовно, тъй като върху тяхната повърхност могат да се забележат забележки. А и с течение на годините остротата на вашия поглед отслабва и е нужно да подменяте аксесоарите си спрямо това.

Може ли да носите слънчеви очила всеки ден?

Няма да имате проблем, ако ги носите всеки ден, но това не значи, че трябва да го правите, ако нямате нужда. Но ако прекарвате време на открито или дори се занимавате с определени дейности на закрито, например работа в ярко осветена среда, обикновено е добра идея на имате чифт под ръка с нужната прозрачност. Освен това тези аксесоари не се носят само в слънчев ден. Онова отражение на слънцето в снега също е ужасно неприятно. 

Пластмасови или стъклени лещи са по-добрият вариант?

Струват ли си стъклените лещи? Ако търсите не реплика, а най-високото оптично качество, то стъклото е правилният избор. Стъклените лещи са по-прозрачни от поликарбонатната пластмаса и ще ви осигурят най-ясно изображение.

Как да се грижите за своите слънчеви очила?

За да бъдат те в страхотно състояние години наред, е важно да ги поддържате чисти, защитени и да ги оставяте в ръцете на професионалист, ако нещо по-тях се повреди. Почиствайте ги под леко топла чешмяна вода, за да отстраните праха. Подсушете ги в мека кърпа. Използвайте микрофибърна кърпичка, за да отстраните всички други петна. Когато сте в движение, ги почиствайте с подходящ препарат.

Когато не ги носите, винаги ги съхранявайте в предпазен, твърд калъф. Този ви навик значително ще намали възможността те да се повредят. Трябва да се грижите за своята инвестиция, независимо дали аксесоарите са реплика или оригинален модел.