В зависимост от размера на ледените късове и продължителността им, колите могат да попаднат в окото на бурята, а след това да имат неприятни вдлъбнатини. Никой не е застрахован, че това може да се случи във всеки един момент, ето поради тази причина е добре да сме подготвени за всяка ситуация. Вземете подходящи предпазни мерки за Вашия автомобил или мотор!

Кога е необходима защита?

По принцип, тези явления, не с често срещано, но пък са много изненадващи и може да се случат през всеки един сезон. Основният сезон, обаче е топлият - между май и август. Обикновено късовете заваляват след дълги горещи периоди и винаги вървят ръка за ръка с гръмотевична буря. Летните гръмотевични бури често се развиват в бури с проливни дъждове, придружени с градушки. За да сме крачка напред, просто е необходимо да закупим нещо, с което да предпазим колата!

Защо могат да се причинят сериозни щети на автомобила?

От леден "снаряд" с диаметър около 3 см. могат да настъпят значителни щети по автомобила и стъклата. т.к. градушката с такъв размер може да достигне скорост на падане от около 90 км/в, а по-големите късове лед могат да достигнат и до завидните 170 км/ч. Не предполагахте, нали?

Щетите по любимия джип или мотор могат да бъдат наистина плашещи. При по-силна градушка могат да се появят не само вдлъбнатини, но цялостно колата да изглежда като любимата Ви смачкана торта, просто защото не сте я предпазили. Естествено, това е поправимо, но и много скъпо, а при по-старите автомобили ремонта често струва колкото пазарната стойност на превозното средство, което означа пълна загуба.


Как да разберем дали наближава градушка?



Въпреки системите за предупреждение и ракетите, които се изстрелват срещу това явление, понякога то просто се появява изневиделица. Обикновено има малко, почти никакво време за реакция за предприемане на някакви действия. Когато наближава бедствието, облачният фронт често е тъмен-черен и има известна дълбочина в него. Също така, облаците могат да придобият сиво-зелен оттенък, до жълт. Въпреки това, имайте предвид, че това е метеорологично явление, когато понякога няма как да предвидим. То просто се случва.

Между другото, имаме един бонус съвет - трябва да НЕ паркирате колата си под дървета, за да я предпазите, защото падащите ледени късове често са придружени с буря, а падащите клони или направо дървета могат да повредят, в най-лошия случай тотализират автомобила Ви.

Как правилно да предпазим колата си от градушка?

Най-лесната форма за защита е закрепването на устойчиви на градушка покривала или брезент. В онлайн магазина 4sales.bg сме подбрали голямо разнообразие от варианти в различни ценови диапазони и размери. Подберете правилния вид за Вашия автомобил, така че да може да е покрит отвсякъде.

Вариантът да се предпазите от това явление е инвестиция, която си заслужава, т.к. интензивността на тези бедствия се увеличава поради измененията в климата.