Лятото идва, а с него и доброто настроение, както и морето! Решихте ли с какво ще разнообразите топлата почивка тази година, а защо не с надуваема лодка? Забавление за Вас, цялото семейство или пък компанията!

Ние, от онлайн магазин сме подготвили освен страхотни оферти, но и полезни съвети, с които да улесним Вашия избор.

Област на приложение: 

Имайте предвид, че не всички лодки за 4 души са еднакви. Всяка от тях се различава по форма и размер, и е подходяща за различни области на приложение.

  • Риболов: Много четириместни надуваеми лодки са подходящи и за това. Особено интересни са тези от тях, които са безопасни и за крайбрежните води.
  • Свободно време: Повечето такива лодки са подходящи точно за това или са специално проектирани за забавление. Ако решите да превозвате и някакъв багаж, освен пътниците, то уверете се, че лодката има достатъчно висока товаримост.

Размер и полезен товар:

Размерът и обемът определят с какво тегло може да бъде натоварена, примерно 4-местна надуваема лодка. Всеки производител показва максимален полезен товар на своя продукт, който трябва да имате предвид при покупката, особено ако планирате да транспортирате оборудване или допълнителен багаж.

Материал: 

Следните 5 материала, които ще Ви представим, са най-често използвани за направата на надуваемите лодки. Колкото по-дебел е материалът, толкова по-здрав е, но в същото време теглото на превозното средство се увеличава. От Вас зависи дали предпочитате лека или здрава лодка.

  • Пластмаса: Този материал е страхотен в съотношение цена-качество. PVC надуваемите лодки изискват редовна поддръжка, но със сигурност е инвестиция, която ще Ви издържи 10-15 години. -
  • Хипалон-неопрен: Един от най-добрите материали поради своята здравина, но лодките с такъв корпус струват твърде скъпо.
  • Етилен-пропилен-диен-каучук: Висококачествен материал, който е много здрав и издръжлив. Естествено, цената не е от най-ниските.
  • Многослойни тъкани: Това е най-използваният материал, защото е здрав и същевременно евтин. Колкото повече слоеве, толкова по-здрава, но и по-тежка е лодката.

Подът: Във всяко такова надуваемо приспособление могат да се поставят различни подови настилки. Те се различават по своята здравина, стабилност и издръжливост. Твърдите подове от дърво или пък алуминий предлагат по-добра стабилност, докато тези със сгъстен въздух са по-лесни за транспортиране.

  • Дървен/алуминиев под: Поставя се бързо, осигурява здрава основа и е много издръжлив.
  • Под с високо налягане: Той вече е интегриран в лодката, точно както го познавате от повечето такива принадлежности. Вече специално поставен в нея, осигурява по-добра стабилност, но пък е уязвим към остри предмети.

Няколко съвета от нас...

  • Редовното почистване и грижи ще удължат живота на Вашата нова придобивка. Макар че съвременните надуваеми лодки са изработени от качествени материали, те все пак биват излагани на различни метеорологични условия (вятър, в солена вода) и материалът се употребява, което изисква от своя страна необходимите грижи. Ако цените Вашата лодка, почиствайте я старателно след всяка употреба, подсушавайте я и ще и се радвате по-дълго време.
  • Преди да я сгънете, моля, проверете за останали водорасли, песъчинки и други неща, полепнали по материала и отстранете внимателно. В противен случай ще нанесете повреди на материала. Съветваме още да почиствате със специални средства, които лесно може да откриете онлайн, а не да се доверявате на конвенционалните препарати. Също така, не използвайте твърди четки за почистване, а мека гъба или парцал.
  •  Ако няма да употребявате лодката за дълъг период от време, оставете я разпъната на пода (ако имате необходимото място) в леко надуто състояние. Избягвайте прегъванията, доколкото е възможно, защото те повреждат материала. Нека също така, температурата е между 15 и 20 °C, а мястото да е тъмно и хладно (не твърде влажно).


В онлайн магазина на 4sales.bg ще откриете големи и малки надуваеми лодки, различни принадлежности като гребла и помпи, и всичко необходимо за едно прекрасно лято!