от мястото си. Можете също да разглеждате снимки или видео, както и да се потапяте изцяло в игровия свят чрез  триизмерна картина. В настоящата ни статия ще разберем какво всъщност представляват очилата за виртуална реалност и как работят те.

Какво представляват

Шлемовете или очилата за виртуална реалност и техните аналози за съвременните смартфони – очилата – това са устройства, с помощта на които можете да се насладите на допълнена реалност. На външен вид, устройството изглежда във вид на кутия с лещи, имащи екран с преграда и пластмасов корпус. Пълноценният шлем за виртуална реалност се използва за компютър, но той също понякога се нарича и очила. Те дават възможност за гледане на 3D-филми, видео, споделяне на снимки или играене на игри от различни жанрове.

Начин на функциониране

Главният елемент на очилата за смартфони – асферичните лещи. Те не отговарят за качеството на картината, а параметъра зависи от оригиналното качество на картината, разделителната способност на екрана и цветовете. Специалните лещи са предназначени за фокусиране на очите на потребителя върху екрана на смартфона. Джаджите, работещи заедно с компютър или независими устройства с процесор, имат вграден собствен дисплей, на който се извежда изображението.

За позиционирането в пространството се използват специални основни и допълнителни сензори. В очилата за смартфони, те са вградени – бордови. В устройствата за компютри, сензорите се свързват към компютъра чрез USB-кабел. Устройството чете показателите от тях и извежда изображението на екрана под нужния ъгъл. Това се възприема като пълно потапяне в една друга реалност, тъй като сензорите постоянно следят движението на потребителя.

Всички елементи на очилата за допълнена реалност са със защитен корпус, изпълняващ същата функция на прикрепване. Корпусът се произвежда от картон с високо качество или пластмаса, а съставните елементи на някои модели се печатат на 3D-принтери. За да се свърже смартфона към очилата е необходимо да се използват специални приложения, а за компютър се инсталира програма.

Как да изберем

За да направим правилна покупка, която да отговаря на изискванията и нуждите ни е необходимо, преди да пристъпим към поръчка да се съобразим с някои технически особености, като описаните по-долу:

  1. Ъгълът на обзор - най-широкия е 360°, а най-често срещания – 100. 100° са достатъчни за реалистично потапяне. Тук нека споменем, че при 360° - бързо започва да боли главата.

  2. Сферата на употреба - очилата за компютър наистина са необходими само, че за разработчици и запалени геймъри. Устройствата за смартфони са по-удобни и мобилни, като на тях също можете да гледате филми и дори да играете игри.

  3. Съвместимост - вземете в предвид системните изисквания към компютъра/телефона, включително и модела на устройството.

  4. Управление - ако не сте готови за футуристичното управление с глас, изберете модел със стандартни бутони.

  5. Дизайн - за него трябва да се плаща допълнително, а понякога е безсмислено. Защо да купувате скъпо нещо, което може да се купи и по-евтино.

Въпреки по-горе описаните стъпки за правилен избор и начин на функциониране на очилата за виртуална реалност, ако все пак изпитвате затруднения или несигурност в избора, потърсете сътрудник на онлайн магазин 4sales.bg Ние сме експерти в областта, с дългогодишен практически и професионален опит и с радост ще Ви съдействаме при подбора напълно безплатно.

Цените ни са без аналог на пазара, а изгодните условия, дългогодишната гаранция и възможността за тестване на продукта и неговото връщане са опции, които не се срещат при конкурентните магазини. Ако изпитвате трудности или имате запитвания, пишете ни!