Привет на всички. Днес бихме искали да ви разкажем за квадрокоптера Syma X5SW. Този дрон има FPV и картина, която се предава по Wi-Fi. В качеството на екран се използва таблет или телефон, който с помощта на специално прикрепване стои върху апаратурата.

Комплект

Какво е включено в комплекта:

  • квадрокоптера Syma X5SW;
  • защитни винтове 4бр;
  • резервни винтове 4бр;
  • отвертка;
  • инструкция;
  • зарядно;
  • батерия 500 mah, 3.7 V;
  • камера 2.0 Mp;
  • крачета 4бр.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz

Защитата е напълно в черен цвят. Закрепва се върху изпъкналите черни стълбове и допълнително се фиксират чрез винтове.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 1

Допълнителните витла са изцяло в черен цвят, като на всеки от тях има предупредителен бял надпис.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 2

В нашия комплект има допълнителна батерия с капацитет 650 Mah. Крачетата също са напълно черни и се прикрепват с помощта на пристигащите пръти, които пък допълнително се фиксират чрез винтове.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 3

Корпусът на камерата е черен, като единствено пръстена около обектива е с цвят сив металик. Зарядното е стандартно на 3.7 V.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 4

Външен вид

Syma X5SW съществува в три цветови варианта: черно, бяло и оранжево. При нас за ревюто пристигна напълно черния квадрокоптер с гланцова повърхност. Размерите на птицата са 31.5*31.5*10.5 см.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 5

В горната част На квадрокоптера се намира червен шрифт, изобразяващ името на производителя и модела. От центъра в посока към лъчите има бели линии във вид на мълнии.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 6

На всеки лъч от двете страни са разположени отвори.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 7

По време на полет, местоположението на дрона може да се определи само по светодиодите. Отзад са разположени зелени, а отпред червени.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 8

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 9

Поглед отстрани.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 10

От долната страна липсват всякакви рисунки, а се вижда само светлинната индикация.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 11

Въртенето на двигателите към витлата се предава с помощта на пластмасови предавки в бял цвят. Това е единствения бял детайл, заедно с жака за камерата, който отвън може да се види върху Syma X5SW в черно изпълнение. Предавките, скрити под пластмасови капаци, са фиксирани с винтове.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 12

Краката допълнително са фиксирани с винтове. Бутонът за включване се намира под батерийното отделение. В близост до него се намира гнездото за свързване на камерата. Камерата се сваля много лесно. Натиска се черната издатина и се издърпва настрани.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 13

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 14

Управление

Управлението се осъществява със специално дистанционно, което се използва за връзка с дрона чрез 2.4 Ghz канал. Боядисаната в черен цвят пластмаса е с добро качество. Ако се сравни с апаратурата Gptoys F2 Aviax, то тази е по-лека и по-удобна за пренасяне поради наличната отгоре дръжка близо до антената. В антената има щифт, в който се поставя телефона за да се използва като FPV екран. Дистанционното е с LCD-екран, върху който се изобразява текущото ниво на батерията, силата на сигнала за връзка и нивото на агресивност на полета. Агресивността на полета е с две нива: Low и High. Управлението на дрона може да се извършва в режимите Mode 1 и Mode 2. За тяхното превключване трябва да се задържи бутона под десния джойстик и да се включи захранването на квадрокоптера. Джойстиците се движат плавно. Около тях има бутони за управление, ако дронът се занесе някъде встрани. Долните бутони в дясно и в ляво от екрана са направени за красота.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 15

Джойстиците могат да се разглобяват, като се развият предварително 4-те винта около тях.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 16

При включване на апаратурата, между джойстиците светва синя светлина в бялата матова пластина. За свързването към птицата е нужно бързо да се вдигне и да се пусне левия джойстик. Дистанционното ще издаде писък и пластината ще престане да мига.

В предната част на управлението на самите ръбове са разположени 2 сребристи бутона. Десният е отговорен за включването на функцията за превъртания по време на полет, а левия за нивото на агресивност на полета и Headless режима. Headless режима Ви позволява да върнете обратно дрона, независимо от това, от коя страна към нас се е обърнал.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 17

Управляващият пулт работи с 4 АА батерии. Капака на отделението е допълнително фиксиран с винт.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 18

За използване на мобилен телефон или таблет е нужно да изтеглите специалното приложение. Има версия, както за iOS, така и за Android. В апстор изтеглете приложението Syma FPV. По нататък трябва да включите wi-fi на телефона и да намерите квадрокоптера. Началното меню на приложението изглежда ето така.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 19

Всички бутони са разположени в горната част на екрана. Може да правите снимки, да стартирате видео-записа, да разглеждате заснетия материал и разбира се да изтриете всичко.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 20

По време на полет

В комплекта пристига батерия с капацитет 500mah. Ние я проверихме с USB-тестер. Той показа капацитет от 668 mah. Батерията се презарежда от нулата за 1 час и 45 минути. Пълният капацитет е достатъчен за 5 минути и 45 секунди полет при свързан телефон в качеството на екран. В режим на полет с видео-запис, батерията издържа 2 минути и 45 секунди. Всички полети бяха проведени на максимална агресивност.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 21

Снимки и видео

Видеото се предава с малко закъснение, имайки в предвид използването на wi-fi за пренос на сигнала. В описанието се казва, че камерата е HD, но тя снима в резолюция 640*480 пиксела. Не бива да храните големи надеждни към нея, защото за отлично качество на снимане може да се говори само при екшън камера в много по-висок ценови диапазон. Но искаме да отбележим, че камерата в този модел ни хареса много повече, отколкото в Gptoys Aviax F2.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 22

Снимката е с резолюция 640*480. Ще покажем няколко снимки в изходна резолюция.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 23

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 24

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 25

Аутопсия на пациента

За да надникнем под корпуса на Syma, трябва да открием всички видими винтове в долната част, а също и да ги отстраним. Частите на корпуса допълнително са прикрепени помежду им с щипки и затова трябва да ги отделим внимателно. Вътре виждаме чиста платка. Анализът на схемотехниката я оставяме в ръцете на специалистите.

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 26

Черният ястреб Syma X5SW FPV WiFi 2.4 Ghz 27

Изводи

Видеото в реално време се предава на екрана с малко закъснение, но това се дължи поради предаването по wi-fi канала. Несъмнен плюс е Headless режима, но искаме да отбележим, че не сме го използвали. Управлението на квадрокоптера лично на нас ни хареса, тъй като добре се контролира чрез джойстиците. Високото издигане не се препоръчва, защото може да го отнесе вятъра. Syma X5SW дори за първи път успяхме да го закрепим във въздуха на едно място, което е супер.

Все пак трябва да отбележим, че при изтощаване на батерията, светодиодите на корема на птицата започват да мигат и устройството започва да се снижава. Времето за полет от батерията с маркировката 500 mah (измерен капацитет 668mah) 5-45, по време на полет с видео-запис и батерията с маркировката 650 mah (капацитетът е замерен) 6-28. Видеото е едно, като там се виждат и снимките от полета и видеото от камерата.