Квадрокоптерът WLToys Q333 — играчка дрон, външно напомнящ на DJI Inspire и продаващ се за 100-150 долара в зависимост от версията (които се различават по наличието или липсата на FPV и начин за предаване на видео-сигнала).

Външен вид

Веднага забелязваме, че въпреки външната прилика с известния DJI Inspire, WLToys Q333 се различава от него по всички показатели: това е най-евтиният квадрокоптер с прости колекторни двигатели и отсъствието на всякакви функции с изключение на най-базовите. Поради тази причина, няма да сравняваме тези два модела: като се има предвид съотношението на цената 20:1, това би изглеждало, като сравнение на въздушна топка с космическа станция.

Ревю на WLToys Q333: бюджетна версия на DJI Inspire?

Въпреки очевидното "клониране" на външния вид на Инспайър, на компанията WLToys може да се постави голям плюс за дизайна на дрона. Той изглежда много по-скъп от цената си. Ако целта Ви е да смаете околните и същевременно да похарчите колкото се може по-малко пари, то Q333 ще бъде идеалният избор за вас!

Ревю на WLToys Q333: бюджетна версия на DJI Inspire? 1

Технически характеристики

Следващото нещо, на което трябва да се обърне внимание — размерът на Q333. Този дрон наистина е голям! Разстоянието между двигателите по диагонал е над 400 мм. Квадрокоптерът работи от собствена дву-клетъчна батерия с капацитет 2000 mAh. Корпуса на Q333 е направен от пластмаса и теглото на оборудването на апарата е около 600 грама.
 
Както и при DJI Inspire, WLToys Q333 може да се трансформира, прибирайки и спускайки краката за кацане. Особен смисъл в това няма (тъй като камерата не е закрепена върху окачването, а е монтирана директно в корпуса на дрона), но това изглежда красиво! Крачетата за кацане имат три положения, смяната на които е възможна с помощта на специален бутон върху дистанционното управление.

Ревю на WLToys Q333: бюджетна версия на DJI Inspire? 2

Тъй като стана дума за дистанционното управление, ще кажем, че то е подобно на останалите, пристигащи в комплект с другите апарати на WLToys. Това е обикновено любителско дистанционно с няколко допълнителни бутона и малък дисплей с подсветка. Като цяло от него няма да имате оплаквания, тъй като то си изпълнява задачите на 100%.
 
В комплект с дрона, освен посочените по-горе батерия и дистанционно управление, вие ще получите:

  • резервни витла;
  • зарядно устройство;
  • инструкции;
  • USB-адаптер за microSD карта памет.

Ревю на WLToys Q333: бюджетна версия на DJI Inspire? 3

Всички квадрокоптерите с голям размер летят еднакво, и WLToys Q333 не е изключение: много стабилно. Всъщност този дрон не може да се нарече спортен, но в същото време, аеродинамиката му е достатъчна за получаване на удоволствие от полета.
 
Въпреки трансформиращата се конструкция, WLToys не може да прави превъртания, така че опитите за всякакви акробатики с Q333 няма да се получат. Що се отнася до различното приложение на краката за кацане, не забелязахме никакви разлики в летателните характеристики.

Ревю на WLToys Q333: бюджетна версия на DJI Inspire? 4

Инженерите на WLToys са реализирали в Q333 интересна конструкция, чрез използването на колекторни мотори, предаващ механизъм и големи перки. Квадрокоптерът може да остане във въздуха около 10 минути, а 30 секунди преди пълния разряд на батерията, той ще ви предупреди, така че да разполагате с време да го приземите на земята до пълното му спиране. Зареждането на батерията отнема средно около три часа.
 
Що се отнася до спирането на двигателите, това се случва почти веднага след загуба на сигнала. Това е добре: ако например устройството в даден момент от летенето си се окаже извън обсега на дистанционното управление, квадрокоптера просто ще падне на земята, вместо да отлети в неизвестна посока. Ако обаче дрона лети в рамките на пряка видимост, то ситуацията едва ли ще се случи: обхвата на дистанционното управление е не по-малък от сто метра.

Ревю на WLToys Q333: бюджетна версия на DJI Inspire? 5

Камера

Вградената камера може да записва видео със 720p резолюция, с добро цветопредаване и без видим ефект на "желе". В същото време, каченото в YouTube видео едва ли ще натрупа много мнения и лайкове, така че това няма да Ви донесе и пари — тук WLToys Q333 не се отличава от останалите евтини квадрокоптери с камера.

Заключение

Като цяло, WLToys Q333 може да се нарече доста успешен модел. Този квадрокоптер отлично се справя със своята задача — да забавлява пилота и да учудва случайните минувачи.