Ховърборд - това е много умно средство за придвижване, което помага на човека да запази баланса и да не падне. Самият принцип на работа на ховърборда се основава на жироскопични сензори. Те отчитат всяка промяна на позицията спрямо земната ос и така се случва управлението, движението и задържането в равно положение на платформата. Как да карате борд? Как да го управлявате? Откъде да започнете и как да се предпазите от наранявания? Това ще разгледаме в статията по-долу.

Как работи ховърборда?

Това е самобалансиращо средство за придвижване, на което само трябва да се поддържа баланс, така че бързо ще се научите да го управлявате.

Необходима е:

  • трезва глава;
  • здрави крака;
  • опит.

При борда принципът на управление и движение е съвсем прост. Вътре има жироскопични сензори и те долавят всяка промяна на позицията на дъската. След това, програмата разчита информацията и определя каква е посоката на движението. След отправяне на командата, електродвигателите извършват определеното действие. Вътрешната система за балансиране, микропроцесора и двата електрически двигателя управляват борда.

Как да караме ховърборд? Принцип на управление

Но как да се научим да караме? Това е толкова просто, колкото и да караме кънки на лед, ски, ролкови кънки или скейтборд. Устройството може да бъде използвано и от онези, които не обичат особено да се возят на всичко това.

Ховърборд с дръжка

Ако вече сте закупили това чудесно средство за придвижване или предвиждате да го направите, то тогава в главата изниква ясния въпрос: "Как да караме?". Всъщност ще се научите да го карате много лесно и доста бързо. Средно хората се научават да го управляват за около 15-20 минути. Използвайки го няколко часа, вие ще можете свободно да чувствате ховърборда.

Как да караме ховърборд? Принцип на управление 1

Има мини-волан, в комплект с който пристига дълга основа. Чрез нея вие без проблем ще можете да пазите равновесие и да се предпазите от падания и да управлявате устройството с нея много по-лесно. Тук управлението на ховърборда и завиването се извършва чрез волана. Най-важното е да има ускорение и да карате по гладък път. Този тип ховърборд почти не изисква да се учите да го карате, но трябва да бъдете внимателни, когато стъпите върху него за първи път. Но как да управлявате ховърборд без кормило?

Ховърборд без дръжка: първи стъпки

На първо място, трябва да намерите равна настилка, без дупки и пукнатини. След като сте намерили добро място, за предпочитане е без голям брой хора, тогава можете да преминете към обучението. За начало трябва да включите ховърборда и след сигнала да го поставите на равната повърхност. По-добре е да изберете площ, без спускания и изкачвания.

Как да караме ховърборд? Принцип на управление 2

След като ховърборда е заел равно положение и колелата стоят равно, трябва да се провери как работят електродвигателите и как са настроени жироскопичните сензори. Това се прави много лесно, като просто трябва леко да сложите ръка върху основата на борда, там където стъпвате с краката. След, като го наклоните малко с ръка напред, ховърборда ще тръгне. По подобен начин проверете и задния ход на борда. Трябва приблизително да разберете какъв е принципът на действие при минимален наклон.

Как правилно да се качите върху ховърборда?

Трябва вече да се опитаме да се качим на ховърборда. Най-важното е едновременно да стъпим на ховърборда едновременно с двата крака, иначе ако стъпим първо с единия, а после с другия крак, то устройството може да ни “избяга”. Уверено се опитайте леко да скочите върху дъската, но най-важното е да не се навеждате много напред или назад, опитвайки се да запазите равновесие.

Принцип на управление

Самото управление на ховърборда, както вероятно вече разбрахте, е много просто. Има два независими един от друг електродвигателя и при навеждане напред на цялото тяло - ховърборда се движи напред. При накланяне назад, устройството спира или тръгва в обратна посока. За да завиете, трябва леко да окажете натиск върху платформата с върха на крака, така че да я наклоните (на дясната или лявата страна).

Как да караме ховърборд? Принцип на управление 3

Движение напред и назад

За начало опитайте се леко да накланите цялото тяло напред, като важното е да не е силно. Бордът ще тръгне и когато почувствате баланса по време на движение в права посока - опитайте се да спрете ховърборда. Ще бъде много добре, ако с вас има някой, който да Ви придържа с ръката си.

Следващият етап е да се научите да карате ховърборда назад, а също и да спирате бързо. Леко наклонете цялото тяло назад и почувствайте баланса. Най-важното е да не паднете и да си ударите главата в земята или в бордюра. Така, че обезателно при първия път сложете защита и каска.

Завъртане на ховърборда

Бързо ще усвоите тази техника. Но как се управлява ховърборд при завой? Тук принципът на действие е същия. Вие само трябва леко да се наведе на тази страна, на която искате да завиете и малко да укажете натиск в дясно или ляво с пръстите на краката в основата на борда.

Устройството има просто управление и може да се върти на 360 градуса на едно място. За целта е необходимо едновременно и с еднаква сила, с пръстите на единия крак да натиснете леко напред и с петата на другия назад. Така ховърборда ще започне да се движи в кръг.

Как да караме ховърборд? Принцип на управление 4

Техника на безопасност

Вие вече знаете как да използвате и управлявате ховърборда. Най-важното е да се помни, че ховърборда - това е доста бързо средство за придвижване. Някои модели могат да ускоряват до 25 км/ч и с такава скорост не се препоръчва да се возите без защита. Също така силно препоръчително е да се избере равна повърхност - така ховърборда ще остане здрав по-дълго. Подобни бордове все пак падат и се удрят в бордюри, така че купете и поставете на своя "звяр" пластмасова или силиконова защита. Не карайте ховърборда в нетрезво състояние. Задължително поставете защита на малки деца.

Как да караме ховърборд? Принцип на управление 5

Ако сте си купили ховърборд и смятате, че управлението му е много сложно и трудно. Постоянно падате от него, то тогава най-вероятно сте си купили фалшиво устройството или с лошо качество. Трябва да се провери броят на платките вътре в ховърборда. Те трябва да бъдат три. Ако има една или две, то означава, че борда не е качествен.

Изводи

Вече разбрахте как правилно да карате ховърборд и самият му принцип на управление. Не се страхувайте да се возите на него. Ховърборда подобрява вестибуларния апарат и Ви тренира да пазите баланс. Колкото и да изглежда, че ховърборда е средство за придвижване на мързеливците, в действителност при една цяла разходка, много добре се тренират мускулите на краката, защото те почти през цялото време са в напрежение.