За да могат да ви служат вярно дълго време и да предпазите своето лице от поява на неприятни пъпки и други проблеми, то те трябва да се почистват редовно. Независимо дали вашите комплекти се състоят от четки с естествен косъм или пък изкуствен, поддръжката им е задължителна.

Как се случва това почистване? Толкова е просто. Радостната новина е, че не ви е нужен препарат за професионално почистване – достатъчен ще бъде само мек сапун или пък детски шампоан, топла вода и няколко минути накисване. Начинът на действие за почистване е един и същ независимо от формата на четките – дали са кръгли или пък скосени.

Настържете малко сапун и го разтворете в съд с топла вода, оставете четките в този сапунен разтвор за не повече от 20 минути, след това ги разтъркайте внимателно с длани и ги изплакнете под течаща вода. Не ги оставяйте да се накисват твърде много, тъй като така рискувате да се повредят. Не е препоръчително също да използвате спрей или течен дезинфектант, тъй като той е на алкохолна основа.

При тяхното изсушаване стъпката е една – оставете ги да изсъхнат на въздух. Уверете се, че те са напълно сухи преди да ги приберете в козметичния си несесер, за да избегнете поява на влага и последващо развитие на гъбички и бактерии.

Как могат да навредят на здравето мръсните четки за грим?

Редовното и качествено почистване, особено ако ги използвате ежедневно, ще ви предпази от поява на пъпки и други кожни раздразнения. Това е особено валидно за хора, които са с чувствителна кожа и които много внимават с какво я третират. Проблемите идват в резултат на запушването на порите и от разпространението по лицето ви на различни гъбички и бактерии, развиващи се по артикулите. 

Застрашавате и очите си. Конюктивитът е заразно заболяване, което лесно може да се появи, ако използвате заразени артикули. Освен това ще предразположите кожата си към по-бързо състаряване и поява на по-видими бръчки. 

Ако работите с продукти, които скоро не са били подлагани на почистване, то е вероятно и гримът, който искате да постигнете, да не се получи. Това е така, защото те няма да успеят да разнесат качествено козметичния продукт и няма да се радвате на красив грим с дълготраен ефект.

Колко често трябва да се прави това почистване?

Ако ги използвате ежедневно, е препоръчително да измивате аксесоарите за грим поне веднъж седмично. Както споменахме, не ви е нужно нищо специално, въпреки че на пазара можете да откриете силиконов уред, който би улеснил задачата. Той представлява оребрена силиконова подложка, върху която да ги разтъркате и да премахнете козметичния продукт от тях по-лесно. Отново трябва да използвате по-малък натиск по време на почистване, за да не разрушите целостта на косъмчетата.

Достатъчно ли четки имате?

Броят им зависи от личните ви предпочитания и нужни. Няма точна бройка, която да е валидна за всеки. Някои дами предпочитат да нанасят своя фон дьо тен с пръсти или с бюти блендер, тогава нуждата от подобна четка отпада.