Независимо дали ще почивате на море или на планина е от особена важност да подберете всичко необходимо в своето оборудване, за да се чувствате удобно, докато сте в природата. 

Основното оборудване включва – палатка, лампа или фенери, спални чували (ако сте повече хора), дрехи, хладилни чанти, където да съхранявате храна и вода, както и други по-малки приспособления, като ножче, запалка или кибрит, четка за зъби, кухненски принадлежности.

Съвети за начинаещи къмпингари

Макар и идеята за къмпинг сред природата за романтична, то трябва да имате предвид нещата, които могат да ви донесат дискомфорт, например лошо време, от които е възможно дори взетото шалте да не помогне, или пък шумни съседи във вашия лагер.

Купуването на оборудване може да изглежда като най-сложната задача, но първо се уверете, че знаете къде ще нощувате. Изборът на място е много важен. След като сте го решили, ще ви бъде по-лесно да съберете своето оборудване. Не забравяйте да вземете малко лекарства и аптечката от колата, за да сте подготвени при спешни случаи.

Какво трябва да знаете преди почивката сред природата

Не оставяйте следи. Това е най-важното правило. Не оставяйте след себе си боклук – всичко, което носите в своето оборудване, трябва по-късно да върнете със себе си. Винаги изгасяйте лагерния огън, тъй като опасността от пожари е възможна. Залейте обилно с вода огнището или пък го заровете. 

Знайте, че не трябва да се отклонявате от предвидения маршрут. В природата е удивително лесно да изгубите следите и в крайна сметка да се изгубите. Задължително е, ако смятате да се отклонявате от избрания маршрут, към своето оборудване да добавите и компас.

Къмпинг през лятото или през зимата?

Наскоро сте си взели чисто нова палатка, спален чувал и още качествено оборудване и планирате да прекарате много нощи под звездите? Но кой сезон е най-подходящ, за да го направите. 

Несъмнено лятото предлага най-добрите условия за къмпинг. Сред природата дори в разгара на лятото температурите ще бъдат по-ниски от тези в града, а нощите хладни, така че не е нужно да носите плътни покривала като част от своето оборудване. 

Препоръки за по-добър къмпинг

Дръжте дрехите си топли. Няма нищо по-неприятно от това да се събудите, да разкопчаете спалния си чувал и да облечете студените си дрехи, които сте забравили да приберете в чувала вечерта. 

Ако през деня сте намокрили обувките си, то извадете стелката и сложете в тях суха хавлия или салфетки за през нощта. Това ще им помогне да изсъхнат по-бързо. 

Инвестирайте в хубава възглавница за къмпинг, което да добавите към своето оборудване. Добрата възглавница ще ви помогне да спите по-добре, така че да имате сили за следващия ден. 

Погрижете се за мобилния си телефон, таблета, часовника и другите електронни устройства покрай вас, като ги съхранявате във водоустойчиви торбички. Поставете коркова тапа на ключовете си. Последното нещо, което искате, е да изгубите ключовете си за дома, когато сте на къмпинг. Съветът с корковата тапа е валиден, ако практикувате водни спортове по време на къмпинг.