Градинската люлка е чудесен начин да се насладите на вашия двор. Можете да седнете в нея, докато се наслаждавате на залеза с чаша любима напитка или може да се свиете в нея с одеяло и да прелистите хубава книга. 

Градинските висящи мебели, особено тези които са с елементи, плетени на ръка, обаче могат да не са толкова евтини. Вместо да купувате, защо не си направите сами?

Какви са предимствата на люлеенето?

Люлеенето не само освобождава натрупаната енергия, но също така има пряк ефект върху това как се чувстваме. Повишеното излагане на витамин D под формата на дневна светлина е изключително полезно за нашето психическо благополучие и изграждането на здрави кости и развитието на мозъка. Освен това люлеенето подобрява съня на по-малките деца, както и повишава усещането им за пространство. 

Как да направите въжена градинска люлка за деца?

Вариантите за деца са много. Първо, защото децата са по-леки и няма да ви е нужна толкова масивна дървена конструкция. Второ, защото те ще се зарадват дори само на една гума за седалка, която е провесена от дървото. Дървените градински люлки обикновено имат предимство пред металните по отношение на издръжливостта.

За най-лесната висяща градинска люлка ще ви бъдат нужни само здраво въже и достатъчно голяма дървена греда. В двата края на гредата пробийте две дупки, в които да мушнете краищата на въжето, под гредата вържете въжето на здрав възел. Завържете свободния край на въжето на близко дърво или пък на здрава конструкция.

Как да направите градинска люлка за възрастни?

Тук ще се изправите пред по-сложна изработка и монтаж. Независимо дали говорим за изработка на люлка гнездо, с кръгла или правоъгълна основа, то трябва да използвате здрава дървесина. За кръгла основа може да използвате подложка от ратан, подсилена с метални елементи, а за правоъгълната – палети. 

Който от тези видове да изберете, то трябва да осигурите основата. Най-лесният вариант е с готово пале, така поне не е нужно да сковавате седалка. Единствено е нужно да заковете няколко летви за облегалка и подлакътници в двата края. Лакирайте готовата градинска мебел с подходящ лак за дърво и външните атмосферни условия.

Отстрани закрепете здрави въжета с карабини или пък метална верига, за да сте сигурни, че няма да паднете. Завържете въжетата на здрав клон или пък на друга конструкция, която да използвате за стойка. Ако желаете можете да добавите и сенник, изработен от мрежа или пък от по-плътен текстил. За повече уют и удобство добавете няколко меки възглавници и фенери.  

Как да съхраните градинската си люлка?

За да се възползвате максимално дълго време от създадената от вас градинска мебел, то трябва да се грижите за нея правилно. Не поставяйте чаши с алкохол и горещи предмети върху нея. Нека не се докосва до растения, тъй като някои имат потенциала да оцветят дървото. Внимавайте за трески, на които да се убодете. В крайна сметка, колкото и да се грижите за люлката си и независимо от това колко е качествено дървото, то е възможно целостта на някоя дъска да бъде нарушена. Използвайте шкурка, за да се справите с проблема.

При ваше желание може да я оставите навън през цялата година, ако климатът позволява, и да я покривате с плътен брезент, когато завали дъжд.

Преди да я приберете обаче в гаража си, се уверете, че дървесината не е мокра. Ако е, оставете я да изсъхне напълно преди да я покриете. Ако дървото не е изсъхнало, то липсата на прилична циркулация на въздуха може да доведе до гниенето му.