Ако се притеснявате, че преследвач, хакер, работодател или дори правоприлагащи органи следят разговорите ви, вие сте попаднали на правилното място в блога на онлайн магазин 4sales. Независимо от вашия модел смартфон, има много начини да го подслушват. 

Ние ще ви дадем няколко предложения и идеи как да определите дали вашият телефон е подслушван и някои стъпки, които можете да предприемете, за да контролирате ситуацията.

Батерията прегрява или се изтощава често

Ако вашият уред е заразен с шпионски софтуер, който следи обажданията ви или проследява активността ви, това може да доведе до изтощаване на батерията ви много по-бързо от обикновено или да я почувствате гореща на допир.

За да видите кои приложения използват най-много енергия от батерията, отворете Настройки > Батерия (както на Android, така и на iOS).

Използвате много повече данни

Проблемният софтуерът може да изпрати големи записи и/или регистрационни файлове на шпионина, използвайки вашия план за мобилни данни. Ако внезапно мобилните ви данни свършат, въпреки че използването ви не се е променило, някой друг може да използва вашите данни чрез докосване.

За да проверите използването на данни на iPhone, отворете Настройки и докоснете Cellular. За да проверите използването на данни на Android, отворете Настройки и отидете на Мрежа и интернет (или Връзки > Използване на данни (или изберете вашия оператор) > Използване на мобилни данни.

Вашият мобилен апарат светва неочаквано или се държи странно

Ако вашият телефон светва, изключва се, стартира или инсталира приложения, без да правите нищо, някой може да го управлява дистанционно, което също може да означава, че може да ви слушат.

Изведнъж виждате много реклами или изскачащи прозорци

Ако виждате досадни изскачащи прозорци и спам реклами, особено докато не сърфирате активно в мрежата, виновникът може да е зловреден софтуер,  който ви подслушват.

Виждате приложения във вашия телефон, които не разпознавате

Проверете списъка си с приложения за приложения, които не сте инсталирали. Въпреки че много приложения, чрез които да ви подслушват, могат да бъдат скрити от началния екран и списъка с приложения, някои може просто да бъдат инсталирани със странни имена. 

Вашата камера или микрофон се включват на случаен принцип

Ако вашата камера или микрофон са активни и не сте отворили приложение, което използва едното или и двете, някои могат да гледат и/или подслушват. Признаците, че вашата камера или микрофон са активни, са малко по-различни в зависимост от вашия телефон.

Ако използвате iPhone, зелена точка в горната част на екрана показва, че камерата ви активно записва. Ако микрофонът ви е активен, ще видите оранжева точка. В Android 12 или по-нова версия ще видите зелена икона с камера и/или микрофон горе вдясно, когато единият или и двата са активни. 

Проверка на *#062#: Код за пренасочване

Всеки път, когато забележите, че не получавате всички обаждания и текстови съобщения, които вашите близки изпращат, хакерите може да подслушват вашия телефон. Можете да използвате кода *#062#, за да видите дали обажданията ви се пренасочват, когато телефонът ви е изключен.