Безжичното зареждане е технология, която позволява вашето устройство да се зарежда на много къси разстояния без досадни кабели. Предимството на това безконтактно зареждане е, че е по-бързо и лесно, тъй като не е необходимо да включвате и изключвате всеки път кабели – просто поставяте своя телефон върху своето безжично зарядно. 

Повечето устройства за wireless-charge са под формата на специални подложки или повърхности, каквито можете да откриете в онлайн магазин 4sales, върху която поставяте своя смартфон, за да може да се зарежда. По-новите апарати обикновено имат вграден приемник за зареждане, докато други се нуждаят от отделен адаптер, за да бъдат съвместими.

Кои телефони поддържат безжично зарядно?

Има различни конкуриращи се стандарти за безжично зарядно. Най-популярният е QI, който се поддържа от всички големи компании. Apple са включили безконтактно зареждане на някои от своите модели iPhone-и (от 8 Plus до последния модел 14), samsung (например Galaxy: Z Fold 3 5G, Z Flip 3 5G, S21 Ultra, S21 Plus, S21, Z Fold 2 5G, Z Flip 5G и т.н.) го правят от години, както и huaweii (например P50 Pocket, P50 Pro, Nova 9, P40 Pro+, P40 Pro, Mate 30 Pro, P30 Pro). Sony, LG, Nokia, Motorola, Nexus не остават също назад. Други телефони се нуждаят от смяна на заден капак или калъф, решението не е универсално.

По-бавно ли зарежда от обикновените зарядни?

Не. И двата варианта имат сходна скорост, затова много хора са с различни мнения относно дали този начин да се зарежда смарт устройството си струва. Тези устройства се оценяват според мощността във ватове. Повечето настоящи видове осигуряват около 5 W, като някои могат да достигнат 10 W–15 W. Скоростите на зареждане могат да се увеличат, когато производителите на смарт продукти, като самсунг например, актуализират съответно своите операционни системи.

Как се зарежда телефон с безжично зарядно?

Във вашия смартфон има приемна индукционна бобина, изработена от мед. Безконтактното устройство съдържа медна предавателна намотка. Когато поставите вашия смартфон върху зарядното, намотката на предавателя генерира електромагнитно поле, което приемникът преобразува в електричество за батерията на телефона. Този процес е известен като електромагнитна индукция.

Въпреки че има компании, които работят, за да направят възможно wireless зареждане от разстояние, в момента трябва да поставите апарата си върху подложката за зареждане, за да работи. Домакински продукти като електрически четки за зъби и самобръсначки използват тази технология от много години.

Очевидно системата не е напълно безжична, тъй като все още трябва да включите зарядното устройство в електрическата мрежа или USB порт. Това просто означава, че никога вече не трябва да свързвате кабел за зареждане към вашия смартфон.

Ще се повреди ли батерията ви това зарядно?

Всички акумулаторни батерии започват да се разграждат след определен брой цикли на зареждане. Цикълът на зареждане е броят пъти, в които батерията е използвана до своя капацитет. Безжичното зареждане е критикувано за увеличаване на скоростта, с която се случват тези цикли. Когато зареждате телефона си с кабел, кабелът зарежда телефона, а не батерията.