Стига се до момента, в който той е паднал и имаме няколко варианта, чрез които да се справим със създалата се ситуация. Ако не бързаме за работа или други задължения и се налага да ги свършим без наличието на автомобил, можем да свалим акумулатора и да го заредим. Вторият вариант е да бутаме колата, но е трудоемко и без наличие на достатъчно хора, които да помогнат, ще стане невъзможно. Последният вариант е свързан с това, че можем да звъннем на свой познат, който да ни подаде ток.

Каква е последователността при поставяне на кабели? 

Подаването на ток от друг автомобил не е сложен процес. Изисква изправна кола и проводници. За да се осъществи правилно зареждането можете да следвате следните лесни стъпки:

  • Паркирайте превозните средства близо едно до друго, за да стигне дължината на кабелите;

  • Изключете всички консуматори и на двете коли като радио, парно, светлини;

  • Към положителната клема(плюс) на изтощения акумулатор закачете щипката на червения посредник;

  • Щипката на червения проводник закачете върху положителната(плюс) клема на второто превозно средство;

  • След това прикрепете щипката на черния посредник към отрицателната(минус) клема на работещия акумулатор;

  • И накрая свържете черния проводник към болт или част от двигателя на неработещото превозно средство. Това ще послужи като маса и е най-добрият начин за осъществяване на връзка между акумулаторите.

  • Преди да запалите пътното средство се уверете, че щипките са добре захванати и са далеч от движещите се части на двигателя.

След като сте постигнали всички споменати стъпки е време да преминете към запалването на неработещата кола. Запалете първо изправната кола, оставете я да поработи няколко минути, след което загасете двигателя и започнете стартирането на колата без захранване. Ако не се получи от първия опит, повторете още 2 пъти като изчаквате няколко минути, за да не повредите стартера. Ако колата продължава да не пали проблема произтича от някъде другаде и налага вкарването и в сервиз. Премахването на кабелите се осъществява в следната последователност:

  • Отстранете черния проводник от колата ,която се е нуждаела от ток, след това и от тази, която е подавала такъв;

  • Махнете червената щипка от изправната кола, а след това и от тази с двигателя без мощност.

Има ли опасност за колата ни? 

Опасността за вашата кола се основава на това как свързвате кабелите също и от диаметъра им. Нужно е да внимавате в каква последователност поставяте проводниците. Ако първо прикрепите отрицателните и случайно докоснете положителния проводник може да се образуват искри. Също така минусовата клема, която се свързва към автомобила, който има проблем с паленето, е необходимо да се свърже към металната каросерия, защото иначе ще подложите двигателя на повреда, т.к намалявате съпротивлението на тока. Важна роля играе и дебелината на кабелите за ток. Ако са тънки има възможност да се стопи изолацията, да се предизвика късо съединение и последващи сериозни повреди.

Еднакво ли е за всички коли или зависи от модела? 

Моделите на мерцедес и бмв имат автомобили, чиито акумулатори се намират в багажника. При тях закачването на кабелите за ток не е директно върху акумулатора, а на специални клеми, които се намират отпред при мотора.

Какви кабели ще откриете при нас?

Нашият онлайн магазин 4sales предлага кабели за ток с изключителна мощност на ниски цени. Налични са в универсални цветове-черен и червен. Облицовани са със специално покритие, което предпазва от повреди и Ви осигурява безпроблемно използване. Закупувайки си продукти за ток от магазина ни, можете да бъдете сигурни, че те ще издържат дълго време и при наличие на сходна ситуация, те ще бъдат верен спътник за справянето Ви с нея.