Пъхате кабела в телефона, включвате в контакта и всичко е готово, нали? Да, но не точно! Зареждането на различни устройства наистина не е ядрена физика, но пък не е и толкова просто. Има неща, на които трябва да обърнете внимание, за да не повредите вашия смартфон и да го подготвите за по-дълъг живот. А ние от онлайн магазин 4sales.bg сме подбрали най-големите грешки, които всички допускат при включването в тока. Подготвили сме ви кратък наръчник с няколко идеи за това какви грешки не трябва да допускате при тази операция. С пълен заряд – напред!

Ако следвате всички съвети, които Ви даваме, Вашия смартфон ще има по-дълъг живот, благодарение на неговата здрава акумулаторна батерия и също така, няма да Ви се налага да посягате толкова често към зарядното устройство. Дори да не може да следвате всичко, няколко от тях пак биха удължили нейния живот.

Нивото на зареждане


Акумулаторните батерии се чувстват най-добре между 20 и 80 %. Идеалното време да включите малкия уред в тока, е когато телефонът Ви има от 20 до 30 % оставащ капацитет. Също така, избягвайте прекъсванията. Ако спрете на 80 %, то Вие сте достигнали едно оптимално ниво на заряд. Постоянното "кратко включване в мрежата" за няколко минутки натоварва батерията и понижава нейната производителност. А защо не помислите за безжично зарядно за вашия смартфон? Тогава ще забравите за нуждата от кабел.

Нощно зареждане


Всеки го е правил, но това поврежда цялостното състояние на акумулаторната батерия. По-добре е да изключите нашия смартфон и след това да го заредите. Това предотвратява презареждането и предпазва цялостното състояние на устройството.

Телефон = аларма


Вашият смартфон служи ли и за Ваш будилник? Ако отговорът е "да", то заредете го преди да заспите и отстранете от контакта на около 90 %. След това включете самолетен режим. Така почти не се губи заряд, а будилникът продължава работата си.

Бързо зареждане


На всеки се налага да използва тази опция, но и правилното зарядно устройство. Най-лесно е да проверите дали кабелът, предоставен от производителя, поддържа този стандарт.

Температура на работа

Всяка акумулаторна батерия има оптимална работна температура. На смартфон, обикновено са от 10 до 35 градуса по Целзий. Естествено, температурните амплитуди не могат да бъдат избегнати, но се уверете, че не оставяте вашия смартфон си на жаркото слънце в колата. Същото важи и за зимния период. Това ще повреди, като цяло, всяка акумулаторна батерия и ще намали нейната производителност.

Ефект на паметта

Той е известен от никел-кадмиевите акумулаторни батерии. Ако този тип не е зареден и зареждането започне от 20 до 30 %, то общият капацитет намалява бързо. При тях се препоръчва пълно разреждане, а след това - обратно зареждане до 100 %. При днешните смартфони е различно - литиево-йонните, в идеалния случай се зареждат, когато са от 20 до 30 %. По този начин избягвате загубата на капацитет в дългосрочен план.

Избягвайте бързото зареждане

Тестовете показват, че този вид зареждане намалява производителността в сравнение с конвенционалното такова. Ако имате време - оставете устройствата да се заредят без него! Не бързаме за никъде, нали? Има други начини.

Радвайте се на устройствата, които притежавате, възможно най-дълго, защото те не са никак евтина инвестиция, благодарение на нашите съвети, дадени от специалисти в областта.