Въпреки, че днес в повечето случаи за гримирането приложение намират гъбите или пръстите на ръката, процедурата не може да мине без употребата на специална четка. За какво се използва и материалите, от които се произвеждат, кои са честите грешки при работата с тях ще разберем в следващата ни статия.

Предназначение и видове професионални четки

В зависимост от това, те притежават и различни форми. Но нека все пак си отговорим на въпроса, коя за какво се използва:

  • За лице - трябва да притежаваме поне 3 модела: плоски и две пухкави, неутрални за руж и пудра;

  • За очи - тук присъстват поне два вида за оформяне на тена. Едната е предназначена за поставянето, а другата за разнасянето. Чрез тях получавате професионален ефект и отлични сенки над клепачите;

  • За вежди - в днешната мода рисуването на веждите е актуално и следователно трябва да присъства във всяка чанта;

  • За устни - по ширина трябва равномерно да се разпредели и да е с чиста форма и с гъст косъм;

  • За различни форми - по-горе изброените разновидности са предназначени само за начинаещите гримьори. Разбира се има още куп други варианти за професионалните експерти, като плоски и обемисти решения, овални, кръгли, скосени и т.н.

От какви материали се правят

Основно се изработват от естествен и изкуствен косъм. В първия случай поради своята естественост, пудровите пигменти добре се поемат и разнасят по кожата. Те са изключително меки и е трудно да прекалите с приложението им, а експертите съветват да не се оказва силен натиск, а да се борави с леки движения.

При решенията с изкуствен косъм се употребяват синтетични найлонови материали и те са по-плътни от по-горе описаните. Те не поемат течностите при измиване и не задържат в себе си кремовите текстури. За разлика от колегите си, те са по-евтини и достъпни.

Как се почистват четките за грим

Макар на пръв поглед да изглежда, че нямат нужда от почистване, след няколко използвания, във вътрешността на четките се събират вредни за кожата замърсявания и остатъци. Ето няколко прости и бързи за приложение стъпки за почистване на четки за грим:

  1. Изплакнете с топла вода, държейки аксесоара с космите надолу, за да не влиза прекалено много течност в тях и добавете няколко капки течен сапун или шампоан.

  2. Вземете някакъв предмет с релефна повърхност и започнете внимателно под течащата вода да разтривате четката по релефа, като така най-лесно се отделят наслагванията от грим.

  3. Сега отново изплакнете под течаща вода с космите надолу и повторете стъпките 1 и 2 докато при стъпка 3 не започне да тече чиста вода.

  4. Последният етап от почистването е изсушаването, преди Вашите четки за грим да са готови за повторна употреба. Просто ги наредете върху суха кърпа и ги оставете 1-2 часа върху нея.

Подходящи комплекти за начинаещи

Препоръчва се следния набор от четки за грим:

  • плосък вариант за образуване на цвят;

  • за разнасяне на сенките и създаване на мек ефект по краищата;

  • скосена за запълване;

  • за пудра и образуване на основа и нанасяне на кремове и коректор;

  • скосена за руж, способна също да придаде на лицевата кожа по-свеж вид;

  • създадена от синтетика за оформяне на устните;

  • за вежди и тяхното оформяне.

Основни грешки при използването им

Съществуват някои основни грешки, които се правят от множеството начинаещи и по-напреднали гримьори:

  1. Започват да боравят с инструмента директно от кутията, вместо да вземат да направят няколко разтърквания върху кожата на ръката, за да може да се абсорбира и нанасянето да е по-ефективно.

  2. Употреба на твърде голям инструмент за разнасяне на сенките, вместо по-малък, позволяващ постигане на добър ефект при оформление на клепачите. По-малкият прибор позволява по-фино и прецизно нанасяне.

  3. При поставяне на ружа се оказва твърде голям натиск и в крайна сметка се появява едно голямо петно, което е трудно да се заличи. При лекото третиране се образува най-естествено и равномерно покритие и крайният резултат е впечатляващ.

При нас онлайн на 4sales.bg Ви очаква пълен набор от принадлежности за гримьори на отлични цени, а операторите ни са на Ваше разположение за да отговорят на въпросите Ви. От нас можете да пазарувате по всяко време, дори и през смартфона си в движение, а екипът ни ще направи всичко възможно най-бързо да обработи заявката и да изпрати поръчката Ви към посочения адрес. В случай на трудности и запитвания, обърнете се към нас!