Той е много удобен за използване по време на движение. Технологиятата "блутут" позволява на водача да разговаря по мобилния телефон, без да го държи с ръка. От гледна точка на безопасността, този адаптер е полезно устройство.

В следващите редове ще се опитаме по-подробно да опишем какво всъщност представлява блутут-а, какви са ползите ни от него и принципът му на работа. Също така ще разгледаме особеностите му и критериите за правилен избор. Предстои да научите много интересни неща, така че да започваме!

Какво е Bluetooth адаптер за автомобил

Блутут-адаптерът за автомобил изпълнява множество функции. Благодарение на технологията за безжична връзка, съществува възможност за предаване на аудио-съдържание от други електронни устройства. Колата е чудесно място за употребата на Bluetooth и за прехвърляне на файлове, тъй като радиусът на действие се ограничава до салона и липсват смущения. Има и няколко вида блутут-адаптери, които имат за цел да освободят ръцете на водача от телефона.

Това са например:

  1. Лична слушалка. Този адаптер още се нарича и "клипс". Той се прикрепя към ухото и технически не е обвързан с автомобила, така че може да се използва навсякъде. Устройството има плюсове и минуси. Към положителните качества може да се спомене добрия микрофон, а към отрицателните, невъзможността да видите информация за обаждащия.

  2. Говорител. Направен във вид на моноблок. Той има микрофон, бутони за управление и говорител. Приспособлението се поставят в гнездото на запалката или на слънцезащитната козирка. Към недостатъците на спикърфона може да споменем липсата на конфиденциалност на разговора: ако в салона има пътници, които чуват целия разговор.

  3. Модул вграден в аудио-системата. Модулът е снабден с дисплей, така че водачът да вижда, кой се обажда по телефона. Блутут-адаптерът за автомобил е оборудван с RSAP-технологията и от гледна точка на функционалността, той е един от най-добрите.

Тези безжични устройства се използват не само за общуване по телефона, но и за възпроизвеждане на реч от текст, музика с помощта на автомобилните аудио-системи и т.н.

За какво ни е нужен

Какво е предназначението на блутут-адаптера AUX за кола? Основната функция на това устройство е да бъде посредник между носителите на цифрово аудиосъдържание и озвучителната система. Безжичният адаптер е необходим за свързване с мобилния телефон. Това позволява на водача да управлява автомобила по време на повикване и разговор. Устройството изпълнява основната си функция - сигурност. 

Освен това, с помощта на адаптера може да се слуша музика, да се изпращат и получават файлове, да се обменят медийни файлове с пътниците, без да се налага отвличане на вниманието. Блутут адаптерът също се свързва безжично за слушалки и за говорител, като така спомага за извеждане на звука към слушалката в ухото Ви или през озвучителната система на колата. 

Как работи

Какъв е принципът на действие на блутут-адаптера за автомобил? USB-устройството е безжично и се свързва с всички електронни джаджи, поддържащи функцията Bluetooth. След включването на адаптера се случва обмен на информация с аудио-системата с помощта на преходника. Сигналът за свързване се изпраща чрез блутут към съвместимото устройство. Адаптерът се настройва чрез смартфона.

Блутут-модулите се използват не само за комуникация по телефона зад волана, но и за възпроизвеждане на музика през автомобилната аудио-система. Това се отнася за случаите, когато на предния панел на автомобила има аудио-система без модул и USB-конектор, но притежава AUX-вход. Устройството лесно се инсталира в колата, свързва се с аудио-изхода и се захранва от гнездото на запалката.

Особености

Блутут-адаптера за автомобилната аудио-система е компактно мултифункционално устройство. Основните му особености са компактност, стабилен сигнал, универсалност (работи с автомобилната система, притежаваща аудио изход). Звукът работи без прекъсване, качеството на предаваната информация е високо. Накратко, тези адаптери са съвременни и много полезни уреди за създаване на безжична връзка в колата.

Критерии за избор

Кой блутут-адаптер да изберете? Повечето от тези джаджи са универсални и са съвместими с почти всички модели автомобили. Ако искате правилно да изберете своя безжичен модул, вижте някои съвети:

  • преди всичко, системата на устройството трябва да подхожда идеално на мобилния телефон;

  • уверете се, че екрана изобразява кирилица;

  • при правилно избрания адаптер, системата показва не само номера, но и други данни на абоната (име, фамилно име);

  • препоръчително е приспособлението да има функция за гласово набиране;

  • възможност за ъпгрейд на софтуера.

Съвместимостта на блутут-адаптера с автомобила и телефона трябва да е абсолютна. В противен случай, смарфтона може да стане безполезен. По време на покупка, уверете се, че на кутията е посочена съвместимост с мобилни устройства. Ако там е написано "едноплатформен модел", това не изключва конфликт с телефона.

Адаптерът трябва да поддържа български език и кирилица, в противен случай настройката на дисплея ще бъде проблемно. Системата на правилно избрания безжичен адаптер, без проблеми извежда номера и друга информация за обаждащия се. Освен това, той трябва да има функция за актуализиране. По време на настройките на адаптера, не изключвайте функцията за автентификация. Ако устройството е правилно избрано и настроено, то собственикът му само ще спечели.

Отзиви

Блутут-адаптерът за кола, ако се съди по потребителските отзиви, това е незаменимо приспособление на съвременния шофьор. С негова помощ, можете да разговаряте по телефона, без да се отвличате от пътя. Това намалява вероятността от пътнотранспортни произшествия. Към предимствата на автомобилните блутут адаптери, потребителите включват лекотата на употреба, ниската цена, точността, функционалността, липсата на кабели и драйвери, компактност и т.н.

Ако сте в търсене на подходящ Bluetooth за кола, заповядайте в специализираната категория на онлайн магазина 4sales.bg и там ще откриете огромна гама от разновидности. Ако се затруднявате в избора или имате други запитвания относно съответните продукти, задължително се свържете с нас по един от посочените в сайта начини. Ние сме на линия през раб. дни и Ви очакваме!