Facebook Conversion

Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи

Monday, Nov 13, 2017
0 reviews
Програми за разбиване на паролите на публичните Wi-Fi мрежи

Вече почти всеки потребител на Интернет много по-често използва безжична WI-FI мрежа, отколкото кабелна връзка за излизане в глобалната Мрежа. Този прогрес е естествен резултат от развитието на технологиите – почти всяко устройство, което използваме за достъп до Интернет, има цялата необходима функционалност за свързване към Wi-Fi мрежите.

Въпреки това, изобилието не винаги ни гарантира свободен достъп до Интернет, защото повечето от Wi-Fi мрежите остават защитени, а някои дори са платени. Въпреки това, в този материал ще бъдат разгледани трите най-разпространени и безплатни програми за получаване на достъп до защитените безжични мрежи.

Ще разгледаме тези мрежи, защитата на които е базирана на стандартните протоколи – това са на малките кафенета, хотели, както и частните мрежи, които устройството открива във всяка жилищна сграда. Едновременно с това ще Ви дадем и някои препоръки, как да защитите вашата собствена мрежа от несанкциониран достъп.


Защо му е на някой друг да хаква чужд Wi-Fi

Причината за хакване на чужда безжична мрежа може да бъде всякаква: жажда за знания, любопитство, спестяване на собствения си трафик. Но най-често, тази причина е провокирана от липса на личен достъп до Интернет. Това положение обикновено е причинено в вследствие на аварии или рутинна поддръжка от страна на доставчика, който спира действието на услугите.

Но най-често, такава необходимост възниква при пътувания. В края на краищата, повечето евтини хотели предоставят достъп до собствената си мрежа срещу малка такса, която често нарушава ограничението за логични цени. И проникването в чуждата мрежа е полезна за хората, чиято тарифа предполага определени ограничения в скоростта – в такава ситуация свързването към високоскоростната мрежа на съседа е почти идеалното решение.


Защо да плащате по 20-30 лв на месец за Интернет, ако използвате достъпа до световната мрежа само по 1-2 часа на ден, когато съседът няма да изпита кой знае какво неудобство ако се “закачите” и вие.

Най-лесният начин да получите достъп до друг Интернет чрез Wi-Fi – да се опитате да налучкате паролата. Според проучвания на различни IT-отдели — повечето частни Wi-Fi безжични мрежи са защитени с къси стандартни пароли, докато тези от сорта на "123qwe345rty" се смятат за много хитри и безопасни. Така, че в Интернет можете да намерите някакъв списък с популярните използвани пароли и да се опитате да ги приложите, в опит да налучкате тази на желаната от вас мрежа. Ако това обаче се окаже неуспешно, трябва да използвате един от следните начини.


Кои са често използваните програми за преодоляване на Wi-Fi защитата

По-долу ще опишем накратко 3-те често използвани програми за анализи, проучване и взлом чрез персонални компютри и лаптопи, базирани на най-популярните операционни системи – Windows и Linux. Ето и програмите, които между другото са абсолютно безплатни за сваляне и ползване:

  1. WIFI SLAX - първокласен високоспециализиран системен софтуерен инструмент за анализ на сигурността на жичните и безжични мрежи. Използва се и за разбиване защитата за достъп до Мрежата.

  2. BLACKTRACK - дистрибуция, предназначена за тестване и анализ на мрежовата сигурност и откриване и установяване на пропуски в информационната защита. Използва се и за недобросъвестни цели, с цел неоторизирано проникване зад мрежовата защитата.

  3. BEINI - Ако търсите инструмент за одит на вашата Wi-Fi мрежа, Beini може да бъде софтуера, който да използвате. Това е безплатен достъпен за използване Linux базиран инструмент, пълен с функции. Разпространява се в ISO формат, който да запишете на компактдиск или USB Flash базирано устройство за по-удобно транспортиране.

Как да защитим собствената си Wi-Fi мрежа

На първо място трябва да включим достъпа по MAC-адрес

Почти всички рутери позволяват използването на безжичната мрежа само на разрешени устройства. В този случай се извършва допълнителна идентификация на потребителя, чрез хардуерния адрес на мрежовата платка.


Тоест, дори и ако хакерът-съсед успее да преодолее паролата на WiFi, все пак няма да получи връзка към Интернет. Това се постига чрез МАС-филтъра. На различните модели рутери и точки за достъп, това се прави приблизително по еднакъв начин. За целта трябва да отидете в раздел “MAC-Филтър” >>> “Режим на филтър” и в полето "Режим на ограничения на филтъра" поставете значението Разреши:

След това ще трябва да попълните таблицата с МАС-овете, на които ще се предостави достъп. За всички останали, той ще е забранен.

Добавете адресите в електронната таблица и запазете настройките.


Нека скрием своя Уай-Фай от любопитните очи

Това е пореден способ, забраняващ на рутера да транслира името на мрежата и съответно позволяващ да я скриете. За целта, в основните “Настройки” е необходимо да се постави отметката за "Скриване на точката за достъп" (Hide SSID):

След това, Вие също няма да виждате собствената си мрежа в списъка с наличните. Въпреки това, адаптерът Ви ще се свързва към нея и ще работи. Ако трябва да добавите ново устройство — просто е нужно да въведете SSID на ръка.


Заключение

В този материал разгледахме честите случаи, при които на някой му хрумва да хакне вашата или на друг безжичната мрежа за достъп до Интернет и стандартните софтуерни инструменти, които се използват за целта. Това го правим, не за да станете хакери и да злоупотребявате с тези знания, а за да знаете как да се пазите и повишите нивото на мрежовата си сигурност.

Както става ясно от по-горе написаното, можете относително лесно да гарантирате сигурността на вашата домашна безжична мрежа. Най-важното — съблюдавайте основните правила и не допускайте най-често срещаните грешки. Естествено, нищо не е абсолютно недостъпно и никога няма 100% безопасност, но въпреки това можете максимално да се подсигурите и то за кратко време, когато знаете какво и как да направите. Тествайте внимателно програмките и на всички късмет!!!

Напишете вашия коментар

Публикувате коментара като гост

Абонирайте се за нашия специален бюлетин и спестете!

Получавате на имейл само , специални оферти и ексклузивни продукти.