Предисловие

.....

Отваряне на кутията и външен вид

Дизайнът на конзолата напомня за PSP(всички копчета,перата отгоре и джойстиците са поставени оптимално). Добро решение са многото хардуерни бутони които са незаменими при игра и намаляват нуждата от използване на тъчскрийна. Отгоре са поставени портовете HDMI за връзка с ТВ, MiniUSB и аудиоизходът.

Първи стъпки

Едноядрен процесор, 256 МБ РАМ и дисплей 7 инча 800/480 стоят малко архивно но за спецификата на устройството са напълно достатъчни. Стартира бързо и плавно превключва менютата. G-сензорът върти дисплея с точност. Много е удобен светлинният индикатор в долната дясна част който мига когато е оставена включена конзолата със загасен дисплей(иначе се забравя и и батерията може да свърши) както и възможността да се премахне редицата от софтбутони в долната част.

Приложения и програми

Много ми хареса наличието на отделен онлайн магазин за приложения и игри което те прави независим от AndroidMarket. Там лесно се откриват подходящ контент. Всичко се инсталира и обновява лесно и няма бъгове в работата. Версията 4.0 на ОС е стабилна и не създава проблеми. Бенчмарк тестовете показаха много добри показатели за хардуера на устройството.

Свързване и аудио-видео

Вграденото Wi-fi има много приложения и с всичките се справя ОК( с оглед на спецификата на устройството е напълно достатъчна). Страниците в Интернет се отварят бързо. Вграденият дисплей е ясен и с големи ъгли на видимост. Закачена към външен екран, конзолата е отличен плеър за филми и музика. Звукът от говорителя е плътен и детайлен. Камерата  е поставена оптимално за селфита.

Игри

Може би основното за което се ще ползва конзолата така че ще му отделим малко повече време.

В Интернет има огромно количество безплатни ROM файлове на различните фирми:

  • Nintendo NES;
  • GameBoy;
  • Sega Mega drive;
  • Playstation;
  • MAME.

Емулаторът Games Manager е с много прост интерфейс, позволява  да се отделят игрите по категории и място на съхранение. Има и мултиплеър режим.  Опитах много от любимите си заглавия(Bad Dudes, KORT, SuperMario, Rayman, Colony Wars и т.н.) и всички работят без грешка. 8-битовият звук на повечето игри се предава силно от вградения високоговорител. Специално чаках да пробвам игрането на голям екран на телевизор(за което трябва допълнителен кабел HDMI-MicroHDMI) – това е върхът на сладоледа. На висока резолюция образът е зашеметяващ.

Управлението е лесно и интуитивно, не се уморяваш от дълга игра. Могат да се играят и Flash игри онлайн благодарение на поддръжката на функцията от браузъра.

Аксесоари, зареждане и живот на батерията

Зарядно, кабел за данни, инструкции за експлоатация и стереослушалки са включени в кутията оформена в черно – цветът на устройството. 3000 мач батерия осигурява 6-7 часа браузване и около 5 часа игра.

Заключение

Едновременно лека за носене и с достатъчно голям и ярък дисплей, Dicra събра погледите на любопитните в метрото. Освен децата и запалените геймъри тя ще намери  клиенти и в хората за които таблетът е преди всичко за забавление и свободното време.