Решихме да тестваме точно такъв модел – Wintouch M79s.

Разопаковане и външен вид

В опаковката пристигат  адаптор 220 в. , кабел за връзка и инструкции за експлоатация.

Липсата на хардуерни бутони под дисплея е позволила да се намалят и рамките около него. Като резултат таблетът позволява работа с една ръка  дори долепен до ухото при разговор не изглежда огромен.  Таблетът е лек и не уморява ръката, а пластмасата на задния капак е фина и  едновременно с това не позволява да се изплъзне от ръцете..

В дясната част са ситуирани копчетата за контролиране на звука и слотовете за 2-те СИМ-карти . В горната част откриваме USB порт, 3.5 мм аудиобукса,  MicroSD карта( до 32 ГБ) и бутонът за включване. Отзад е основната 2 МР камера, а отгоре на дисплея има втора камера и сензори за осветеност и спиране на подсветката по време на разговор, когато таблетът е опрян до главата.

Първи стъпки

Поставяме СИМ-карти в 2-та слота(слот 1 поддържа и 3G/HSDPA) и включваме. Веднага в менюто ни се напомня да изберем коя карта ще се ползва за приоритетни разговори,СМС и Интернет. Стандартният Андроид 4.2.2 който е преинсталиран работи плавно. Дисплеят с резолюция 1024/600 е ярък и контрастен. Тъчскрийнът е чувствителен но бихме препоръчали да се поставя скрийнпротектор заради гладката и чувствителна на отпечатъци повърхност.

Приложения и програми

За теста използвахме Viber, AnTuTu бенчмарк, играта Ultimate Jewel и навигационното приложение Igo – всичките се държаха стабилно без насичане. Имахме известни притеснения относно наличието на само 512 МБ РАМ и скоростта на двуядрения процесор МедиаТек МТК6572 но те се оказаха напразни. „Желязото” се справя със всички задачи с лекота. Отбелязваме че за по-големи приложения картата памет е задължителна(мястото във вградената памет е ограничено).

От AnTuTu крайната оценка беше 10859 което е много добро постижение.

Свързване и аудио-видео

На борда разполагаме с Wi-fi и Блутуут. Работи със всичко с което го тествахме (Блутуут клавиатура, слушалки и външен GPS приемник и Wi-fi “бисквитка” за Интернет). Качеството на звука е добро, говорителят осигурява силен и ясен звук при звънене и възпроизвеждане на музика. Големият дисплей и удgобната форма позволяват лесно писане на съобщения и сърфиране в Интернет и социалните мрежи.

Видеографичният процесор Mali400GPU и богатата поддръжка на кодеци се справят безпроблемно с филми до 720р. Специално за любителите да послушат музика със слушалки тук е постигнат добър баланс между силата на звука и качеството, така че и при по-ниски нива на звука ясно се чуват и високите и ниските честоти. GPS чипът се свързва бързо и държи силен обхват.

Аксесоари, зареждане и живот на батерията

Времето за попълване на празна батерия е около 90 минути.  2500 мач батерия осигурява 4-5 часа Интернет и 3-4 часа видео. Ако се ползва само като телефон без 3G батерията издържа около 2 денонощия стендбай.

Заключение

Това е един от случаите които на края на теста си казваш „Как са успели да постигнат толкова много с толкова малко?”. Всичко по таблета работи без забележки и това на учудващо изгодна цена.

Разбира се Wintouch M79s не се опитва да се сравнява с мощните и маркови таблети и фаблети но това не е и неговото поприще. Добре работещият телефонен модул и компактните размери правят от него чудесен „работен кон”.