IP камерите са сравнително нови варианти за видеонаблюдение и те имат своето място сред останалите разновидности, но какво е характерно за нейното инсталиране и какво всъщност е предназначението й. Нека видим заедно.

Всичко, от което се нуждаете е

Предназначението на IP камерата е да предава на живо случващото се в момента събитие, попадащо в нейния обсег на “виждане”, а ние да можем да го наблюдаваме на екрана на смартфона или таблета си, без значение къде се намираме. За да стане възможно това, имаме нужда от

  • мрежа;

  • търпение;

  • прецизно изпълнение на стъпките.

Уверете се, че имате достъп

Трябва да разполагате със стабилна интернет връзка и достатъчно силен рутер, който да ви осигурява постоянен и силен сигнал до мястото на разположение на камерата. Обикновено се прибягва до външен монтаж, а поради своята специфика на работа, тези камери са безжични и се свързват с мрежата чрез намиращия се наблизо домашен рутер. Възможно е да се цели, да бъдат скрити, така че околните хора да не знаят, че са заснемани в момента, като в този случай е препоръчително джаджата да е с микрофон.

Настройка на записващия уред

Всички IP камери за видеонаблюдение пристигат при потребителите – неконфигурирани. Затова трябва да направите първоначалните настройки и след пълното й зареждане – можете да използвате кабел за свързване с мрежата или да го направите по безжичен път.

За да се свържете с уеб портала обаче, трябва да вкарате специфичния IP адрес, който изисква потребителско име и парола, които се предоставят най-често в техническото ръководство, което ще откриете в комплекта. В зависимост от избрания модел, може да се наложи да свържете компонента директно към компютъра си чрез Ethernet кабел за първите действия. След като изпълните всички стъпки, можете да го изключите и да получите wireless контакт. Имайте предвид, че ако искате да върнете фабричния вид на устройството, отново ще имате нужда от свързващия елемент.

Когато за първи път използвате записващото изделие, ще имате достъп до широк спектър от възможности. Можете да регулирате конфигурцията, за да промените работата на дисплея, като яркостта, контраста и баланса на белия цвят. Имате възможност и да настроите на черно-бял режим.

Продуктите, от този вид, предлагат процес базиран на браузър, чрез който можете да направите в мрежата безжично свързване до камерата и да определите с каква скорост и качество ще трансферира желаните файлове.

Като част от процеса, продуктът може да установи своя частна връзка, като предоставите паролата до определени потребители. Тази стъпка е необходимо да се направи веднъж и ще се запамети дори и при рестартирането на уреда.

Какви са спецификите при инсталация на различните видове IP камери

Тъй като разнообразието на подвидове е значително разширено към момента, добър вариант е като направите покупката на желания от Вас модел, да погледнете ръководството за употреба на производителя. Там със сигурност ще откриете съответните особености и стъпки за правилна инсталация и конфигурация на продукта Ви. Вае пак при затруднения, можете да влезете в сайта на производителя и да потърсите допълнителни инструкции, въвеждайки модела на изделието Ви в търсачката.

Какво се случва, след като приключите с конфигурирането

Би трябвало да имате контакт до изделието от разстояние и безпроблемно да наблюдавате обекта, който желаете, с помощта на браузър или мобилно приложение. Ако сте направили правилни първоначалните настройки, веднага трябва да получите достъп. Най-добрите модели са налични през уеб браузър, след въвеждането на специфичен адрес. Можете да тествате и различни опции, с които да гледате дистанционно извън вашия обхват, но трябва да тествате тези възможности предварително.

След като изпълните всички условия, ще разполагате със смарт аксесоар, с който да виждате всичко, което изисква вашето внимание.

В случай, че сте в търсене на качествена IP камера за дома или офиса, непременно посетете онлайн магазина 4sales.bg Тук ще откриете множество различни разновидности, които умеят да записват на SD карта, така че да прегледате записите на по-късен етап. Цените ни са сред конкурентните в бранша, а качеството на ТОП-ниво, така че възползвайте се!