Днес искам да споделя с вас своите впечатления относно универсалния тракер анти-загуба, закупен от интернет магазин. Тази покупка беше направена сравнително отдавна, но едва сега попадна в ръцете ни за да напишем това ревю. За тези 2 месеца, през които използвахме ключодържателят тракер анти-загуба по предназначение, научихме всичките му плюсове и минуси.

Идея за закупуването на нещо подобно дойде от необходимостта, когато цялото семейство трябваше да търсим ключовете от колата. Това търсене ни отне доста време, но в края на краищата ги намерихме (оказа се, че за всичко е била виновна котката - тя бе бутнала ключовете от масата под нея). Но за да не се повтори повече нещо подобно, реших да видя до какъв начин прибягват жителите на Земята в подобни случаи. За мое огромно учудване се оказа, че съвременният пазар буквално е пълен с различни видове сигнализиращи тракери и други подобни джаджи. След като прегледахме няколко десетки ревюта, стигнахме до извода, че всички тези джаджи работят по сходен принцип и основната им разлика е във формата и цвета (аз използвах евтин тракер против загуба). След като прегледахме няколко подобни устройства, за тестовете и проверката на работоспособността закупихме един такъв ключодържател. Той е на много добра цена. От 5 достъпни от търговеца цвята, избрахме черният цвят, като най-универсален и подходящ за всички поводи. Продавачът изпрати колета доста бързо.

 

ДжаДжата пристигна без някакви фабрични повреди в опаковката, представляваща обичаен найлонов пакет. Той изглежда едно към едно, както на снимките на продавача.

Инструкции за работа с iTag

В комплекта пристига самото устройство и черно-бяла инструкция на английски език. За разлика от повечето безполезни инструкции, тази е добра - в нея има QR-код, който е необходим за изтеглянето на желаното приложение. В случай, че на някой му е любопитно да погледне, прилагаме снимка на инструкциите.

Към качеството на производството на това приспособление нямаме претенции. Сглобката е добра и качествена, липсва и мирис. При натискане на ключодържателя, той не скърца и не пука. Корпусът му е направен от матирана пластмаса, благодарение на което отпечатъците от пръстите не остават по него.

Размерите на тракера анти-загуба са сходни с тези при обикновените дрънкулки, така че ако имате такива на ключодържателя, няма да почувствате никакъв дискомфорт.

  • Дължината му е около 4,5 см;
  • Ширината в най-широката си точка - 3 сантиметра;
  • Дебелината на джаджата е около 1 сантиметър.

iTag - универсален многофункционален тракер анти-загуба

 

На предната част на приспособлението в центъра се намира (единствения) бутона за управление на устройството, а така също и малък информационен светодиод, който ни информира за статуса на устройството. Диодът свети в синьо.

На обратната страна на тракера се намира отделението за батерията. То е закрито с пластмасов капак, в който е направен специален прорез, за да може по-лесно да се отваря, а върху корпуса има стрелка, показваща на къде трябва да я завъртите.

Джаджата се захранва от една батерия CR2032, която обаче не пристига в комплекта, така че ще трябва да си я закупите допълнително.

И ако към качеството на изработката на корпуса няма претенции, то при платката не всичко е толкова гладко. Достатъчно е да погледнете как е запоен към нея контакта:

Като цяло обаче не разглобихме изцяло корпуса на тракера анти-загуба.

Инсталация на приложението за работа с iTag

Повече нищо интересно във външния вид на това приспособление не може да се види, а това означава, че може да се премине към неговия практически тест. Както вече казахме, в приложената към приспособлението инструкция има специален QR-код, чрез сканирането на който можете да изтеглите приложението iTracing, необходимо за неговата работа. То е качено на някакъв китайски маркет, но нямаше никакви проблеми със свалянето или инсталацията.

За да използвате всичко нормално е необходимо вашият таблет или смартфон да има поне Bluetooth 4.0 и по-горна версия на модула, в противен случай нищо няма да се получи. Версията на Android трябва да бъде поне 4.3 или по-горна.

За съжаление, приложението не поддържа хоризонтален режим на работа, за това всички приложени по-долу скрийншоти ще са вертикални.

iTag - универсален многофункционален тракер анти-загуба 1

 

След като приложението е свалено и инсталирано, включваме нашето приспособление. Това става чрез продължителното задържане на единствения бутон тук. След включването на ключодържателя, светодиода ще мигне 2 пъти. След това той ще стане видим за смартфона и 2-те устройства ще могат да бъдат скачени помежду си.

Сега вече тракерът може да се ползва.

Настройките на програмата са изключително лесни. За начало, при желание можете да преименувате всяко от устройствата. Това е удобно, ако имате няколко ключодържатели - тогава веднага ще знаете къде са ключовете от колата и къде е дистанционното за апартамента или офиса например.

Oсновни функции

Първото нещо - GPS. Вие винаги може да изпратите на тракера сигнал със смартфона, след което той ще издаде звук, който ще Ви позволи без затруднения да откриете ключовете навсякъде в апартамента. Тази функция значително ще ви улесни в търсенето на изгубените ключове (при желание можете дори да го прикрепите към дистанционно на телевизора).

Втората функция - за защита от крадци (или анти-крадци). Ако ключодържателя излезе от радиуса на връзката с телефона/таблета (около 10 метра), то джаджата ще започне да издава звук, а на телефона/таблета се активира сирена (мелодията може да се промени). Точно в това време на телефона се появява и съответното уведомление. Но тук важното е, че телефонът и тракера се намират на различни места, а не в една дамска чанта.

В настройките на приложението можете да зададете действието, което ще се активира след двойното натискане на бутона - или включването на диктофона на вашия телефон/таблет, или включването на алармата.

Производителят също е добавил и функцията за управление на камерата и геолокацията, но те по-скоро тук са допълнителни. Снимките например се правят за вас, а за да проработи функцията за геолокация е необходимо джаджата да е в постоянна връзка с вашия смартфон/таблет, който да е свързан към интернет.

И като се има предвид, че радиусът на връзката е не повече от 10 метра, то вие ще разберете къде се намира и без карта.

Накрая бихме искали да се спрем на начините за използване на това устройство - те са много. iTag може да се използва, като ключодържател с функция за неговото търсене, можете да го носите в чантата и ако я забравите някъде или някой се опита да я "свие" - сирената ще Ви уведоми за това, можете успешно да прикрепите тракера към дрехите на детето Ви и ако някой изведнъж реши да го скрие от вас, то вие ще узнаете веднага за това. В крайна сметка всичко това е възможно и то за тази цена! Лично ние си поръчахме още два ключодържателя в различни цветове, които планираме да използваме по описаните по-горе начини. Единственото нещо, което ни е интересно - дали това приспособление ще ни информира, когато батерията в него се изтощи. Но това ще го разберем с течение на времето.

 

Това е може би всичко. Благодарим за вниманието и отделеното време.