Човекът непрекъснато се развива, за което му помагат различните технологии. Днес ще разгледаме един такъв добър помощник, като смарт-часовника SmartWatch dz09 на базата на Аndroid. Да-Да, това е още един китайски клонинг, който се опитва да прилича на Samsung Gear 2 и то на ниска цена.

Ревю на умния часовник SmartWatch dz09 клонинг на Samsung Gear 2 за смешна цена

Умният-часовник SmartWatch dz09 – копие на Samsung Gear 2 на добра цената.

Както бе посочено във въведението, часовникът SmartWatch dz09 – това е клонинг на устройството на корейския производител. Разбира се, китайският разработчик е направил максимална икономия от детайлите, за да получи изгода. На външен вид DZ09 наистина силно прилича на Gear 2: квадратен циферблат, бутон за навигация отдолу, скосени ръбове.

Малко след като поработите с него ще забележите фалшивия интерфейс, а особено при непълния превод на някои от елементите от менюто.

И така, нека проверим основните разлики в 'пациентите'.

 

Конструкция на Smartwatch DZ09

По отношение на дизайна, смарт-часовниците са идентични (копието най-вероятно ще покаже своето "качество" след няколко месеца употреба). Трябва да се отбележи и големия риск от това, че от Smartwatch DZ09 често се продава и брак, за което говорят отзивите.

Екранът. При творението на Samsung и диагоналът е малко по-голям и качеството е по-високо. Смарт-часовникът DZ09 има екран с по-широки рамки, но за това малко по-долу.

Поддържани платформи. И тук плюс може да се даде на китайския клонинг. В Gear 2 е обявена поддръжка на Android 4.3 и по-горе, а при DZ09 в момента – Android (повечето версии) и iOS (ограничено).

Защита от влага и удари. В умния часовник DZ09 е обявена (можете да не го сваляте, когато си миете ръцете), но не препоръчваме да се къпете с него. При Gear 2 всичко е по-официално – производителя е обявил влагозащита по стандарта IP67. Смарт-часовникът, китайско производство е получил защита от удари (не е ясно каква точно).

 Ревю на умния часовник SmartWatch dz09 клонинг на Samsung Gear 2 за смешна цена 1

Функционалност

Тук достойнство има и оригинала и копието. На първо място, собственика на Samsung Gear 2 е наясно с какво разполага. Благодарение на бранда, получавате прилично "желязо" и съответно не би следвало да възникват проблеми с лагове. Но Smartwatch DZ09 може да се похвали със слот за SIM-карта и microSD.

Да се спрем на това, че много от вас предполагаме ще се съгласят, че Gear 2 не може да разбие китайското си копие на пух и прах. А това означава, че DZ09 заслужава внимание.

Какво могат, за какво се използват

Много хора си купуват този китайски клонинг, за да изглеждат по-близо до света на технологиите. Smartwatch DZ09 изглежда стилно и съвременно, не е скъп, така че какво още ни трябва? Има и хора, които се опитват да извлекат от умните часовници практическа полза. Те могат да измерват изминатото разстояние, следейки по този начин изгорените калории.

Умеят вярно да следят съня на собственика. Умният часовник Smartwatch DZ09 съобщава на потребителя за осъществяване на повиквания, имейли и други уведомления, изпратени на смартфона. Освен това, моделът поддържа работа със SIM-карти, което Ви позволява да провеждате разговори директно през часовника. И още десетина допълнителни функции, които ще бъдат полезни на активните потребители. Както вероятно разбрахте, Smartwatch DZ09 може много, така че ще бъде полезен за всеки.

 

Основни характеристики на Smartwatch DZ09

Ами, достатъчно с интрото, нека преминем към ревюто на SmatrWatch dz09. Като за начало Ви препоръчваме да се запознаете с характеристиките на нашия "гост".

 

  • Поддръжка на платформите: Androis, iOS
  • Метален корпус (основна част)
  • Цветови решения: бронз, сребро, черно
  • Каишка от каучук
  • Защита от удар и влага
  • Екран: LCD, 1.56 инча, 240х240 точки
  • Камера: 0.3 MP
  • Процесор: MediaTek MTK6260A
  • Bluetooth 3.0
  • Батерия: 380 mah
  • Допълнителни функции: собствена SIM-карта; мониторинг на съня, калории, физическа активност, защита от загуба, управление на камерата на смартфона. 
  • Комплект на SmartWatch dz09

Смарт-часовникът DZ09 пристига в малка хубава кутия в бял цвят (някои търговци го предлагат и във вариант без кутия, с възможност за пестене на пари). Опаковката изглежда евтино, както и при повечето други продукти от Китай, но е доста плътна, което спестява от повреди по време на транспортирането. Вътре в кутията има:

  • Часовника
  • Зарядно устройство
  • Защита за екрана
  • Малка инструкция

Качество на конструкцията и дизайн

Да започнем ревюто на DZ09 с външния вид. Дизайнът, както вече споменахме, е идентичен с този на Samsung Gear 2. Смарт-часовникът е сглобен доста внимателно и надеждно. Предната част е направена от метал, върху повърхността на който е нанесена боя. За избор на потребителя са достъпни няколко цветови решения: бронз, сребристо или черно. Доста бързо се появяват малки драскотини, забележими при по-близко разглеждане. Задния капак на SmatrWatch DZ09 е пластмасов.

Ревю на умния часовник SmartWatch dz09 клонинг на Samsung Gear 2 за смешна цена 2

 

На предната страна е разположен, без да ви учудва, дисплея. Около него има доста широки черни ленти. Горната и долната граница са наклонени. В дъното се намира бутона, отговарящ за захранването и подсветката на дисплея, а отгоре – обектива на камерата и микрофона. MicroUSB-порта е разположен в левия край на SmatrWatch dz09, който е закрит с тапичка. Тук можете да видите и няколкото отвора на външния говорител. Дясната старана е останала празна.

Задният капак на умния-часовник DZ09 е сменяем. За да го отворите е достатъчно да упражните малко сила с помощта на специалния отвор за опора. Вътре се забелязва най-обикновена батерия (с малки размери). Тя също с лекота може да бъде извадена. Под батерията са разположени два слота: microSD (твърди се за поддръжка на карти с памет до 16 GB) и MicroSIM.

 

Защита от влага и удари

Отделно бих искал да се спра на този момент. Важно е да се разбере, че SmatrWatch DZ09 няма нормална влагозащита, което се потвърждава и от отзивите на любителите на експериментите. Да, устройството няма да престане да работи, след попадане на капки дъжд по него, но не можете да плувате, когато ви е на ръката. Това може да се разбере и ако се вгледате във задната страна – върху капака има отвори за говорителя. Разбира се, че водата няма да накара смарт-часовника да работи по-добре. Така, че по-добре избягвайте да се къпете с него.

Относно удароустойчивостта също не може да се каже нищо специално. Поради малкото си тегло, той едва ли ще се счупи при падане от доста голяма височина, но целенасочената игра на футбол с часовника не се препоръчва. В повечето случаи, дори и марковите смарт-часовници не могат да се похвалят с особена жизненост.

Малко за каишката

Каишката на смарт-часовника е изработена от гума. Закопчалката е с най-обикновена конструкция и се фиксира на ръката бързо. Има три цветови решения: кафяв, черен и бял. Както и многото други умни часовници от Китай, така и DZ09 не е получил възможност за смяна на каишката.

Някои потребители обаче са намерили начин да отделят каишката от корпуса, но съществува риск от повреда на корпуса. При желание можете да си купите и метална гривна, но устройството редом до нея няма да изглежда така страхотно и привлекателно.

Екран

Смарт-часовникът SmatrWatch dz09 е оборудван с LCD-дисплей, чийто диагонал е 1.56 инча. Резолюцията – 240х240 пиксела. Екрана е доста ярък, дори и на слънце се държи доста добре. При внимателно вглеждане може да се видят пикселите, което не е изненадващо.

Ъглите на видимост при DZ09 са доста широки, но понякога може да забележите избледняване на картината. За качеството на стъклото даже и дума не може да стане, така че доста бързо се появяват драскотини. От тях може да ви предпази фолиото, което пристига в комплекта. Разбира се, екрана на часовника SmartWatch DZ09 е далеч по своето качество от фирмените модели, но за своя ценови сегмент е доста добре. Отделно може да се отбележи чувствителността на сензора, който доста точно реагира на докосванията.

Ревю на умния часовник SmartWatch dz09 клонинг на Samsung Gear 2 за смешна цена 3

 

Какво има вътре

Много интересно, какво са поставили китайците вътре в този часовник. Само да споменем, че това не е проста задача. Известно е, че SmatrWatch dz09 е оборудван със слабия процесор MediaTek MTK6260A. Оперативната памет е само 128 MB, а постоянната също е малко - само 64 MB. В последния случай обаче ни спасява картата с памет. Не си струва да се тревожите за малкия обем на RAM – за плавната (доколкото е възможно) работа на часовника, това е достатъчно.

Тук ще разкажа за камерата на умния часовник SmatrWatch DZ09. Въпреки, че не мисля, че за някой е изключително важен този параметър в китайски часовник за тази цена. Тук е използван 0.3 MP модул. Както може би се досещате, снимките се получават с ужасно качество. Камерата тук действа като забавление. Изненадващото обаче е, че тя дори записва и видео.

Батерия

Автономията – болното място на SmatrWatch dz09, за което говорят много потребители в своите коментари. Разбира се, не само този умен часовник страда от това заболяване. В нашия "клиент", батерията е с капацитет 380 mah, което се счита за добър показател. В режим на средно натоварване, (включен Bluetooth, преглед на уведомления) DZ09 ще работи до 2-х дни.

Ако го използвате, като обикновен часовник, той може да работи без презареждане до една седмица. За някои – това е добър резултат, а други се отказват от покупката на умен часовник, само поради факта, че заедно със смартфона е нужно доста често да поставят на зареждане и часовника.

Ревю на умния часовник SmartWatch dz09 клонинг на Samsung Gear 2 за смешна цена 4

ОС и свързване към смартфона

Операционната система за смарт-часовника DZ09 като цяло е доста проста – неразбираема версия на Android. Тя работи стабилно, което разбира се ни радва. Свързването на часовника е възможно, както с Android-устройство, така и с iOS.

Въпреки това, при сдвояването със смартфоните на Apple няма да бъде достъпна цялата функционалност, за което съобщава и информацията на сайта на търговеца. За щастливите собственици на джаджите под Android са достъпни всички възможности. Смарт-часовникът DZ09 без проблеми работи с повечето версии на "зеления робот" и най–важното - Bluetooth версията е 3.0 и отгоре.

За да започнете работа е достатъчно да сдвоите вашия смартфон с часовника. В този случай ще бъде достъпен ограничен набор от функции. За да почувствате всички прелести на умния-часовник е необходимо инсталирането на специалното приложение за смартфони. За изтеглянето му е достатъчно да сканирате QR-кода, който ще откриете в менюто на DZ09.

Ако с това възникнат проблеми, то тогава можете да отидете в Play Market и да изтеглите например програмата BT Notifier. Сега можете да правите различни настройки, както и да изпробвате останалите възможности, като дистанционното управление на камерата на смартфона. За нея по-долу.

 

Функционалност

Ето че стигнахме до най-забавната част от ревюто на смарт-часовника DZ09. В действителност, неговата функционалност малко се различава от функционалността на смарт-часовниците от този ценови сегмент. Ами, нека да видим, могат ли функционалните възможности на този часовник да ни изненадат.

  1. Разговори. Да започнем с това, че умният-часовник dz09 може самостоятелно да извършва и да получава входящи повиквания. Това е възможно, благодарение на поддръжката на SIM-карта.
  2. SMS. Да-Да, вие можете да пишете съобщения директно от часовника. Това се извършва, като при обикновените смартфони, но трябва да привикнете към малките букви.
  3. Будилник. Той е най-обикновен и ще Ви помогне да не се успите за важно събитие.
  4. Календар. Доста полезен, когато нямате под ръка смартфон.
  5. Хронометър. Функция от категорията на стандартните.
  6. Диктофон. Позволява Ви да записвате звук в доста добро качество.
  7. Плейър. Позволява да слушате музика, която се намира в картата с памет. Работи в минимизиран режим.
  8. Вграден браузър. С минимални функции. Работи само посредством SIM-картата. Както вероятно се досещате, 3G няма в SmatrWatch DZ09, така че зареждането на страниците ще става бавно. Да, той е и неудобен.
  9. Получаване на уведомления. Смарт-часовникът показва различна информация от смартфона. Това е придружено от звуков сигнал и вибрация (може да се настройва). За пълноценната работа се изисква приложение.
  10. Функцията "против кражба". Ще намерите смартфона, ако сте го забравили някъде.
  11. Управление на камерата и плейъра. След инсталиране на приложението, можете да управлявате камерата или плейъра на смартфона, директно от SmatrWatch dz09.
  12. Мониторинг на съня. Интересна функция, която показва информация за това как е спал собственика. Работи не винаги правилно, но я има.
  13. Крачкомер. Функцията доста точно отчита крачките, показвайки ги в приложението на часовника или на смартфона. Има и бъгове в работата.
  14. Броене на изразходваните калории. Полезна функция за потребителите, водещи здравословен начин на живот.

 

Малко инструкция за употреба

За съжаление, китайските производители отказват да прилагат инструкции за своите устройства на български език. Добре е, ако ръководството все пак е на английски. Разбира се и умния часовник SmatrWatch dz09 има малка листовка, на която бегло са изброени възможностите на смарт-часовника на английски и китайски език. Какво да направите, ако сте пропуснали уроците по чужди езици? Най – важното - да не се разочаровате. Практически всеки може да разузнае SmatrWatch DZ09.

И така, тук имаме малко ръководство. Преди да включите устройството, проверете контактите на батерията – те могат да имат малки защитни капачета. Отстранете ги. За да го включите е достатъчно да задържите малко бутона на лицевата страна на умния-часовник DZ09. Той също отговаря и за изключването на подсветката на екрана, смяната на началния екран и изключването на устройството.

Управлението на часовника става чрез докосване на екрана. Този процес е малко по-различен от използването на смартфона. По-точна инструкция за управлението на SmatrWatch DZ09 можете да получите от многобройните видео-ревюта.

Ревю на умния часовник SmartWatch dz09 клонинг на Samsung Gear 2 за смешна цена 5

Къде да го купите и каква е цената на SmatrWatch dz09

Както всички китайци, смарт-часовникът DZ09 е по-изгодно да го купите от интернет-магазин. Тук интересното е, че DZ09 може да се купи в малка кутия или без нея.

Цената е много изгодна и за двата варианта. От само себе си, по-добре е умният часовник да се купи в кутия – по-малък риск от повреда при транспортирането, а така също изглежда и по-привлекателно.

 

Аналози

Като цяло, ревюто на SmatrWatch dz09 към момента е завършено. Сега да поговорим малко за аналозите на този смарт-часовник. На пазара вече има толкова много, че разлики можете да видите само в дизайна. Ето ви няколко интересни модела.

GT08. Китайското копие на AppleWatch. Различава се от DZ09 само по дизайна.

 

Smart Watch U8. Вероятно най-евтиния китайски смарт-часовник. Изглеждат много бюджетно, но функционално е доста добър.

 

GD19 Smart Watch. Още едно копие на AppleWatch. Струват малко по-скъпо от DZ09, но функционално е идентичен.

 

Smart Watch Aplus GV18. Брат–близнак на SmatrWatch DZ09. Разликата е само в разположението на бутона за захранването, който се е преместил в един от краищата.

 

Smartwatch M26. Същите възможности, но с различен дизайн.

 

Обобщение

Ами, SmatrWatch dz09 без съмнение е достоен за внимание. И той го получава, за което говорят и многобройните поръчки в AliExpress. DZ09 едва ли ще може да се противопостави на брандовите модели (с изключение на цената), но в своя ценови сегмент той е от най-добрите.

Часовникът е доста симпатичен, и нека не забравяме, че е копие на Gear 2. Материалите, от които е направен са на добро ниво и монтажа е плътен. Да, от DZ09 може да попаднете и на брак, което се потвърждава и от гневните коментари, но това е по-скоро изключение, отколкото правило.

 

Функционалността на този смарт-часовник, макар и проста, се оказва полезна за ежедневна употреба. Какъв е другият плюс на SmatrWatch DZ09? Разбира се, най-ниската му цена, за която можете да си купите малък компютър, който се поставя на ръката Ви. На дали сте мечтали за това в детството си?