Без значение дали сте любител или професионален готвач, кухненските ножове са неразделна част от всяка кухня. Правилният им подбор значително ще улесни работата по прецизното нарязване и безопасността при използване. От какви кухненски ножове се нуждае всяка кухня и как да направите най-добрия избор? Какво ви предлагаме в категорията на онлайн магазин 4sales?
Какви кухненски ножове са необходими във всяка кухня?
Рязането, обезкостяването и беленето са нормални процедури във всяка кухня, но са необходими отделни кухненски ножове, с които всичко става по-лесно, бързо и безопасно. Експертите съветват да оборудвате кухнята си със следните видове кухненски ножове:
- готварски (Chef) — най-важният и универсален инструмент за рязане на месо, зеленчуци, плодове и т.н. Дължината на острието е приблизително 15-30 см;
- назъбен, за рязане на хляб — острието му е издължено и назъбено за лесното и правилно срязване на филийките хляб, без да ги мачка;
- за белене — характеризира се с късото си острие и гладко заточване. Идеален е за нарязване и белене на малки плодове и зеленчуци;
- за обезкостяване — използва се за лесното и бързо отстраняване на костите и кожата от месото. Негова особеност е тънкото му и леко извито дъговидно острие, позволяващо прецизното и точно насочване по време на рязането.
За професионална употреба, комплектът от специализирани кухненски ножове е много по-голям и неговата конфигурация зависи от дейностите, които се извършват от главния шеф-готвач.
За какво да внимаваме при избора на подходящите кухненски ножове?
Важно е да обърнем внимание на материала, от който са изработени кухненските ножове. Съществуват видове от неръждаема стомана, въглеродна стомана, керамика. Първите две са лесни за поддръжка, но може да изискват по-често заточване. Керамичните остават остри за дълго време, но са податливи на счупване при удар и изпускане.
Дръжката трябва да е ергономична и удобна за захващане, без да се плъзга.
Как да заточваме кухненските ножове и да се грижим за тях?
Съществуват няколко варианта за заточване на кухненските ножове, но най-разпространеният метод е при използване на мусат (заточваща стомана) и точило (камък за заточване). Мусатът не заточва, а изправя ръбовете по острието, което възстановява режещите му способности. Точилото се използва при доста затъпени остриета и има различна грапавина на абразива.
Защо да изберете онлайн магазин 4sales при пазаруването?
В категорията на сайта ви предлагаме както единични бройки, така и цели комплекти професионални и евтини универсални кухненски ножове. Достъпните във 4sales маркови сетове се отличават с повишено качество на стоманата, хубави дизайни и удобство при употреба. Нашите продукти се предлагат на отлични цени и получавате най-добри условия за покупка.