Умните часовници могат да бъдат разделени на няколко категории:

  • спортни;
  • следящи здравето;
  • със защитно предназначение;
  • с операционна система.

Всички функции изискват поставянето на различни сензори, Bluetooth чипсет, графичен процесор, вибрация, GPS, жироскопи и др.

Платформа за развитие

Това е централното звено, което се разработва от специалисти, така че всички елементи да работят в синхрон.

Сензори

Те са в основата на този тип изделия, защото чрез тях се предлагат уникални функции, като крачкомер, следене на пулса, горенето на калориите и др. Сензорите от своя страна могат да бъдат:

  • за движение;
  • биосензорни;
  • за следене на промени в околната среда – като температура, влажност.

Те събират данни и ги прехвърлят на процесора, като характеристиките им стават все по-добри, а размерите – намаляват.

Процесори

Те са специално произведени с необходимата големина, като се отличават с по-ниска консумация на енергия. Различните марки имат и различни предимства, като тези, създадени специално за преносимите уреди, са с много по-добри характеристики.

Безжичен чипсет

Това са други важни части от състава на артикула. Чрез тях са възможни функции като: Bluetooth, Wi Fi, GPS.

От малкия размер на изделията зависи дали този компонент ще се побере в ограниченото пространство.

Екран

Те отново могат да се разделят на две части: дисплей и капацитивен сензорен панел. За направата на тези аксесоари могат да се използват няколко вида екрани: традиционни LCD, OLED, Sharp LCD и др. Най-често използваните са LED екраните, поради ниската консумация на енергия.

Батерия

Литиево-йонните и литиево полимерните са тези, на които залагат производителите. Те са мощни и подходящи за интензивна работа.

В момента консумацията на енергия е все още едно от големите предизвикателства, което трябва да се разработи в по-иновативна версия, за да удължава времето за работа. Капацитет трябва да се подобри, както и начина на функциониране.

Дизайн

Часовникът винаги се е смятал за стилно бижу, което е част от модерните тенденции. Затова и повечето дизайни залагат на изчистени линии и стандартен вид. По този начин, аксесоарът може да се носи при всеки повод и е на практика универсален.

Стъклото се изработва от материали, които не се драскат, а каишката най-често е произведена от висококачествена кожа или силикон.

Тъй като продуктът трябва да бъде удобен, не могат да се правят компромиси с комфорта на клиента.