Ако попитате повечето потребители дали има разлика между двете изделия, те ще ви отговорят, че няма. И вероятно ще са прави.

И двата уреда са безпилотни, но въпреки това съществуват малки разлики, които могат да се открият във функционалностите им и в техническите характеристики.

За да се разграничат, може би трябва да се изяснят точните дефиниции за двете.

Дронът е безпилотен летателен апарат, който се развива светкавично бързо в последните години, заради военното си предназначение. Управлява се с помощта на дистанционно.

Вторият е роторен хеликоптер, който се задвижва от витла, 4 на брой, и се издига във въздуха. Две от тях се движат в посока на часовниковата стрелка, а другите – обратно на нея. Така се създава стабилност и прецизно придвижване.

Контролиране

И двете изделия могат да се управляват с помощта на дистанционно, но първите могат да се контролират и чрез компютърни системи, като точно затова се използват и в разузнавателни мисии.

Роторният апарат не би могъл да изпълнява подобни мисии, тъй като има ограничение в качеството, което ще достави.

С други думи

Няма да бъде грешно да се каже, че квадрокоптерът е вид самолет. В самото име се съдържат и броя на роторите, благодарение на които можете да го движите с необходимата точност, особено ако преминавате през периметър с различни препятствия.

Приложение

Дроновете могат да бъдат използвани за въздушно заснемане, както в областта на фотографията и кино индустрията, така и при различни каскади във въздуха. Намира широко приложение и при следенето на движението на вятъра, ураганите и масите, които обуславят прогнозата за времето.

Квадрокоптерът може да бъде използван главно за развлекателни дейности. Тези устройства са предназначени са любители, които да развиват способностите си в управлението на движещ се във въздуха обект. Те също могат да заснемат различни обекти от всевъзможни гледни точки.

В обобщение

Можем да кажем, че безпилотният апарат се използва предимно за държавни цели, а роторния уред – за развлечение.

И въпреки тези малки разлики и двете са:

  • летателни машини;
  • с опция за заснемане;
  • с контролиране от пулт или приложение;
  • с еднаква визия.

В търговската мрежа се предлагат много модели, с различни функционалности, според личните предпочитания на потребителите. Можете да избирате какъв да бъде цветът, как да бъде разположена камерата, каква резолюция да има и всичко останало. Всеки ден излизат нови модели, които предлагат все повече възможности за по-дълго заснемане и по-продължителен полет. А от вас зависи какъв вид и модел ще изберете.