Често пъти се случва хората да се разочароват от закупения от самите тях таблет. Истината е, че на колкото и мощен модел да се спрете в един момент той ще започне да се представя по-зле от присъщите му характеристики и вашите очаквания. Имайте предвид, че това е обичаен процес и не бива да се обвинявате, че сте направили грешен избор. Ако с времето вашият таблет започне да работи по-бавно, забива или се държи странно значи този текст е за вас.


Операционна система

Причината за всички тези главоболия се крие в операционната система Android, която вашето устройство използва. Макар тя да е завладяла света на мобилните джаджи, що се касае до таблети и смартфони, си има и своите недостатъци. Те най-често се изразяват в симптоми като по-бавна работа, рестартиране и т.н.


И макар тези недостатъци да се проявяват с различна сила при отделните модели и версии на Android, общо взето потребителите на всички подобни устройства имат сходни проблеми. Затова, ако сега ви предстои да си купите таблет, имайте предвид, че съществуват някои основни неща, с които ще се наложи да се съобразявате ако искате той да работи бързо и да не ви предава точно когато имате нужда от него.


Оптимизация на приложенията

Оптимизацията в случая представлява процес, при който се извършват определени действия, крайният резултат от които е облекчаване работата на системата и увеличаване на нейната производителност и бързина.


Инсталираните от Вас приложения използват част от оперативната памет на таблета за свои собствени нужди. За жалост те го правят дори и когато на вас не ви трябват и си мислите, че са изключени. Това е т.нар. кеш памет, която използват приложенията за да стартират с по-бърза скорост, да помнят определени ваши предпочитания или настройки и др. Те се нуждаят от изчистване.


С течение на времето кешът се увеличава и свободната оперативна памет на таблета намалява, оставайки с по-малко ресурси за своята нормална работа. Така той става по-бавен. Колкото повече приложения имате инсталирани на устройството си, толкова обема на кеша е по-голям и остават по-малко ресурси за операционната система. За решаването на проблема има два варианта. Първият е в инсталирането на колкото се може по-малко апликации и оставянето на само употребяваните от Вас.


По правило ако не сте стартирали едно приложение в рамките на седмица или две, то най-вероятно не ви трябва. Друго, което можете да направите е да триете кеша за да оптимизирате приложенията от настройките и да освободите памет. За да не го правите за всяко приложение поотделно можете да си инсталирате програмка, която да го прави автоматично вместо вас.


Притурки

Друг източник на системни ресурси са т.нар притурки (widgets), чието предназначение е да стоят върху екрана за по-бърз достъп до информацията. Пример най-често са притурките за метеорологичното време, спортни резултати, социални мрежи и др.


Истината е, че бързият достъп до информация си има и цена, защото част от оперативната памет ви е постоянно заета с визуализирането на данните. Така остава по-малко RAM за задачите по функционирането на устройството и то се забавя.


Системните ресурси намаляват и заради всички изискващи информационна синхронизация със сървърите приложения. Това са например e-mail клиенти, социални мрежи и др. Можете да решите този проблем, като настроите тези приложения да се синхронизират на по-голям интервал от време.


Във 4Sales.bg ще намерите голям асортимент от полезни за Вас Android устройства! Очакваме Ви!