Председателят на Народното събрание Михаил Миков представи приложението пред журналисти през изминалата седмица. По време на презентацията г-н Миков призова всички институции и държавни органи да положат повече усилия в областта на новите технологии.

За периода, от както е налично в Google Play то е свалено от над 100 потребители и за изненада е получило само 5-ти при оценяването. Впечатляващо с оглед качеството, което сме свикнали да наблюдаваме на интернет сайтовете и приложенията писани за държавни институции.

Модули

Приложението съдържа 6 модула, чиято информация се синхронизира в реално време с интернет страницата на българския парламент.

Пленарни заседания – Тази част от приложението предоставя информация за дневния ред на Народното събрание, както за следващото заседание, така и за миналите вече такива.

Парламентарен контрол – Тази секция включва зададени въпроси от народни представители към членовете на Министерски съвет, част от парламентарния контрол, провеждан всеки петък.

Заседания на комисии – Ако се чудите какво правят народните представители в понеделник и вторник, когато няма пленарни заседания ето къде можете да намерите отговора. В модула „Заседания на комисии“ можете да видите дневния ред на отделните комисии на парламента и това, с което те се занимават.

Законопроекти – Както говори и самото заглавие тук е заделено място за всички проекти за изготвяне на нови или актуализиране на съществуващи нормативни документи. Тук можете да следите каква точно промяна се подготвя и кой е нейния инициатор.

Народни представители – Това е нещо като facebook на хората, които сме изпратили да ни представляват в парламента. Съдържа кратка биографична информация за народните представители, разпределени по парламентарни групи, комисии и т.н.

И не на последно място – „Новини“ – или какво ново се случа около народните представители.

Впечатления

Трябва да признаем, че макар първоначално да подходихме скептично към това приложение за Android, в крайна сметка то има и добри страни. Дизайнът му е семпъл и в информационно отношение съдържа всичко, което е необходимо и нищо повече. Приложението има опция и за нотификации при обновяване на съдържанието.

Приятно впечатление прави, че информацията в приложението може да се прочете в пълния си вид на него, а не просто да се препраща към интернет сайта на парламента. Това намалява генерирания трафик и подобрява бързодействието. Друг е въпроса дали всичко това струва 20 000 лева, колкото са похарчени за направата му.

Накратко това са основните функционалностите на парламентарното приложение за Android. То ще свърши добра работа на таблета на самите народни представители, на журналисти, бизнесмени, общественици и всички други, които по някакъв начин не са загубили интерес към темата и искат да следят изкъсо нещата в държавата.

Както можете да се досетите и сами държавата ни не е пионер в приложенията за Android на държавни институции. Традициите на скандинавските страни, е-чудото Естония и други датират от много по-отдавна, но както е казано - По-добре късно, отколкото още по-късно…