Какви са основните съставки за приготвяне на капучино вкъщи?
За приготвянето на вкусно капучино е необходимо еспресо и прясно мляко. Тази напитка комбинира кремообразната текстура с богатия вкус, чиято горчивина се облекчава от вкуса на прясното мляко. За целта трябва да притежавате кафемашина и да изпълните следните прости стъпки:
- преди приготвянето, оставете кафемашината да загрее за около 20-30 минути. След пълното загряване изпуснете малко пара от специалната тръбичка, за да се осигури нужното налягане и да се изхвърли остатъчния конденз;
- за получаването на кремообразна пухкава и гъста пяна в капучиното, сипете до половина на чашата прясно мляко и потопете течността в тръбата за пара. Хванете чашата с дланта си, което ще позволи да усетите топлината при образуването на пяната;
- пуснете системата за генериране на пара, стараейки се да получите стабилен съскащ звук. При образуването на пяната потопете върха на тръбата още по-надолу в чашата за образуването на кремообразна текстура;
- за да избегнете образуването на въздушни балончета в пяната, преди изваждането на тръбата от чашата, първо трябва да изключите генератора на пара;
- последната стъпка е да налеете еспресото и вече образуваната млечна пяна в чашата за капучино. По-долу в статията ще обясним начините за изсипване на пяната.
Какво кафе е подходящо за приготвянето на капучино в домашни условия?
За приготвянето на вкусно и ароматно капучино използвайте и подходящо кафе, което по възможност да е прясно смляно, тъй като ароматът му е най-силен. В специализираните магазини се намират и готови предварително приготвени миксове от различни сортове кафе за получаването на най-добър вкус на капучиното. Ако планирате да приготвите кафе на зърна или смляно, изберете смеси с баланс на горчивина и киселинност, което ще допринесе за идеалната комбинация с млякото. Най-често използвани са смесите от арабика и робуста в съотношение 70/30, а понякога се прибягва и до популярното бариста кафе.
Как да налеем за перфектна млечна текстура?
Започнете наливането на млякото с пяна от високо, което ще позволи бързото му смесване с кафето и образуването на характерния кафеникав цвят за капучиното. При напълване на чашата до половината, спуснете по-ниско до повърхността на готовата напитка и започнете да рисувате, образувайки красиви фигури върху пяната. Довършете рисунката, като прекарате тънка струя мляко през центъра на чашата.