Важно е да знаете как работи вашата макара за риболов на шаран, да знаете кои са съставните й части, както и техните функции. Като цяло макарата трябва да изпълнява две основни функции – да развива равномерно влакното при хвърляне и да държи рибата по време на нейното издърпване, особено ако тя се бори да се освободи от кукичката. Различните елементи, които я съставляват, са необходими за реализирането на тези две задачи. 

Можете да откриете много бюджетни, добри видове, които в същото време са и изключително надеждни. Изберете модел шаранска макара, която да отговаря на вашите изисквания. С колко лагера да бъде тя, колко влакно да побира, компактна ли да бъде – това са въпроси, на които трябва да си отговорите сами спрямо водоема, в който ще ловите.

Елементи на макарата за риболов на шаран

Задачата на барабана е да събере цялото ви влакно. За целта той се завърта около оста си, задвижвайки навиването на макарата. Добрата макарата съхранява цялата ви корда и я предпазва от заплитане. По този начин тя ще бъде добре подредена, навита по възможно най-правилния начин и ще минимизира износването и разкъсването при повторни използвания. Вторичната цел на барабана е да направи разпъването на кордата възможно най-гладко през водачите и по дължината на въдицата.

Друг важен елемент е спирачката. Нейната основна функция е да блокира изпускането на шарана, да го изтощи и така лека-полека по-лесно да го измъкнете от водата. Спирачката е оборудвана с няколко малки шайби, насложени една върху друга. Спирането се извършва, когато тези шайби се търкат една в друга чрез компресия. Тази компресия се случва, когато шаранът хване куката и реши да се бори.

Лагерът осигурява по-добро въртене на макарата за риболов на шаран при нейното навиване и развиване. В лагерите има няколко малки сачми. Трябва да изберете лагер, в който сачмите не се допират, това са по-качествените и издръжливи модели. Липсата на допир между сачмите ще ви гарантира по-малкото износване на макарата.

Качеството на материалите, използвани при производството на риболовни макари за шаран, е важно. Компонентите трябва да са издръжливи и устойчиви на корозия и различните фактори на околната среда. Препоръчително е да изберете макари за риболов на шаран, изработени от леки и здрави материали като алуминий или магнезий. 

Важен фактор е и определянето на бюджета, предназначен за закупуване на макара за риболов. Трябва да потърсите продукт, който отговаря на вашия бюджет и предлага най-добрата стойност за парите, които ще инвестирате.