Ако ще ловите риба в спокойни сладководни води, то фидер риболовът е най-правилният избор за вас, особено ако сте начинаещи. Има няколко прости съвети, които може да следвате, за да имате наслука. 

Фидер въдицата е задължителна за този риболов. За спокойни води е най-добре да използвате въдица от 3,3 м до 3,6 м, с тегло на замятане от 30 до 80 грама, зависимост от хранилката и захранката. По-късата въдица предлага повече прецизност и контрол на замятане на къси разстояния. По-дългите въдици са по-подходящи за замятане на дълги разстояния и по-големи водоеми. Стойките за фидер въдици също са нужен аксесоар за успешен риболов.

Използването на правилната захранка при фидер риболов е от ключово значение. Независимо по кое време на годината ловите, то се нуждаете от захранка на основата на брашно. Към него можете да добавите и хубави сладки добавки или пък царевица от консерва – така тази смес ще бъде неустоима за всеки шаран. Течните рибни масла, като масло от коноп или масло от сьомга, се издигат във водата и привличат риба отдалеч към вас. 

Кога да презаредите хранилката? Поглеждайте често върха на вашата въдица. Нейното трептене показва, че има риба, която проявява интерес към храната. Така ще може да прецените кога да сложите нова храна. Когато върхът на въдицата спре да трепери, то е време да презаредите. Обикновено повечето захранки се разтварят напълно във водата на десетата минута от хвърлянето им.  

Изберете макара с плавно приплъзване. Добрата макара е важна при фидер риболов, защото приплъзването гарантира, че рибата може да бъде контролирана по време на изваждане, без влакното да се скъса.

Трябва да бъдете особено внимателни при изваждането на улова. Когато имате кълване и въдицата се огъне, не е необходимо да дърпате рязко, тъй като рибата вече се е закачила поради тежестта на метод фидера. Внимателно повдигнете въдицата и започнете да навивате. Уверете се, че сте регулирали приплъзването на вашата макара правилно, така че рибата да не се откачи.

Колко голяма риба може да се хване с фидер въдица

Фидер риболовът най-често е метод, който се използва от риболовците на шаран. Зависимост от мястото на ловене, дали такъмите ви са подходящи и според сезона може да хванете екземпляри с различни размери. Сладководната риба може да достигне до 120 см дължина и може да стигне до внушителните 35 кг. Може да откриете различни евтини видове въдици спрямо това към какъв улов сте се насочили. 

Риболовът на фидер е завладяващ и възнаграждаващ метод за риболов. Той предлага стратегически подход за примамване и улов на риба.