Спининг риболовът е предпочитан от мнозина – той бързо спечелва начинаещите риболовци, онези, които нямат търпението да чакат с часове, за да хванат нещо, като същевременно предлага предизвикателства, които пленяват и ветераните в риболова. Само с помощта на въдица, макара и примамка, спининг риболовът обещава приключение с всяко замятане. 

Какво е определението за този риболов? По същество това е техника, която използва лека примамка и въртяща се макара. Това е метод, за който е известно, че използвайки го, ще имате успешен улов на различни хищни риби, дори през зимен сезон. Спининг риболовът е подходящ метод за ловене в по-спокойни води, а не за морски риболов.

Тайните на успешния спининг риболов

В основата на спининг метода лежи изкуството на замятането. Този метод включва хвърляне на примамка във водата и издърпването й след това по такъв начин, че да имитира движението на жива плячка. Тук не се разчита на теглото на въдицата, а на теглото на примамката. То ви позволява да правите по-дълги замятания с минимални усилия.

Този подход е изключително ефективен в различни условия – от дълбините на езерата, където се крият пъстървите, до плитките зони, които са дом на костура.  

Подсигуряването на правилната екипировка е от ключово значение за един успешен спининг риболов. Спининговата въдица със средно действие, съчетана със здрава въртяща се макара, полага основата за един успешен улов. На пазара има широка гама от спинингови пръчки. За предпочитане е да са с графитна конструкция. Графитните пръчки спомагат за постигане на по-добра настройка на куката от въдиците с фибростъкло, но също така са по-леки, което е важно, ако ще ги замятате цял ден. Потърсете въдица с минимум шест водача - те ще разпределят влакното равномерно, позволявайки по-добър контрол и по-малък шанс за неговото износване.

Избраните влакна също са важни. Плетените влакна се отличават със сила и чувствителност, гарантирайки, че ще усещате дори най-фините придърпвания. Монофилните, обаче, предлагат по-малко разтягане, което ги прави отличен избор за начинаещи. Вашата въдица е незаменим съюзник в спининговия риболов, действайки като естествено продължение на вашата ръка.

Имайки предвид това, тайната на спининг риболова се крие в примамките, вариращи от хващащи окото спинери до сложно проектирани меки пластмаси и комплекти, които имитират външния вид и движението на плячката. Задължителен аксесоар, който трябва да притежавате, са чантите за риболовни принадлежности, в които да съхранявате и подреждате вашите такъми.