За справяне с акнеична кожа, то е нужно да следвате няколко стъпки в грижа за проблемната кожа, като да поддържате добра хигиена. Действайте с почистване на лицето си два пъти всеки ден с мек сапун/гел за измиване на лице и хладка вода за почистване на порите от мръсотия, пот и себум. При почистване е търкайте силно лицето си с твърди кърпи и не престъпвайте към ежедневно ексфолиране.

Винаги хидратирайте кожата с овлажнител след почистване. Не докосвайте лицето си отново и отново, особено ако имате мазна кожа. Мийте редовно косата и я дръжте далеч от лицето си. Избягвайте тежък грим. Използвайте добър слънцезащитен крем без излишни омаслители, за да предотвратите хиперпигментация.

Не изстисквайте бели точки, черни точки или други пъпки, за да предотвратите инфекция и белези. Променете диетата и начина си на живот. Пийте много вода за хидратирана и блестяща кожа. Добавете пресни плодове и зеленчуци към вашата диета.

Какво може да направите още за почистване на пъпки вкъщи? За почистване на лице от пъпки домашните маски също са лесно решение за лечение. Изборът на съставки е ваш. Най-удачни са маски за лице с алое вера, лайка, мед и други натурални средства – те ще успокоят раздразнената кожа на лицето ви и ще ви помогнат за нейното почистване. 

Съвети за добра кожа

Имайте предвид, че както светлата, така и тъмната кожа могат да изгорят. Дори слънчевият загар е признак за увреждане от слънцето, така че избягвайте слънцето, когато сте навън, и пропускайте солариумите.

Оставете пъпките на вашето лице на мира. Изстискването на пъпка може да причини доста вреди, като постоянни белези. Червеникави или кафеникави следи от акне, останали след изчистването на пъпките, често избледняват без нужда от лечение. Почиствайте приспособленията си за грим. Ако носите грим, почиствайте четките и гъбите веднъж седмично, за да се отървете от микробите. Не споделяйте тях или самия грим с никой друг. И не забравяйте да свалите грима си преди лягане.

Спете достатъчно. Нарича се почивка за красота с причина. Твърде малкото сън може да направи хората стресирани, което може да доведе до обриви, петна и тъмни кръгове под очите. Опитайте се да спите 8-10 часа всяка вечер. Опитайте се да се стресирате по-малко. Стресът може да влоши кожни заболявания като акне и екзема. Опитайте се да се отпуснете с неща като медитация или йога. Движете се повече. Хранете се здравословно.