От какво може да бъде провокирана смяна на бравата? Местите се в нов дом, напуснал съквартирант не ви връща ключовете? Или пък наскоро домът ви е бил посетен от крадци? Причините за принудителна смяна могат да бъдат различни. 

С този ремонт можете да се справите без помощ. Не търсете услугите на ключар, а се заемете със смяната. Няма да ви отнеме много време, но по-късно ще сте удовлетворени, че сте направили всичко с двете си ръце.

Как се сменя брава

Преди да пристъпите към разглобяване и последваща смяна на бравата, то трябва да сте си закупили същия модел. Така той ще отговори идеално на размера на дупката във вратата и няма да се наложи да пробивате допълнително. Може да използвате и друг модел при смяната, но трябва да се сигурни, че размерите са идентични. Ако ще правите смяна и патрона, то купете комплект дръжка, патрон и резе, за да използвате същия ключ.

Отстранете винтовете от старата брава от вътрешната страна на вратата. Ако не виждате никакви винтове, те вероятно са покрити с пвц капачки. Можете да ги премахнете с пръст, но може да се наложи да използвате отвертка. Свалете и винтовете отстрани на вратата.

Плъзнете новото резе на място и го натиснете. Завийте винтовете през отворите след смяната. Най-добре е да не използвате повторно старите си винтове, тъй като те може да са стари и по-слаби от новите. Сглобете ключалката на вратата. Всичко при тази смяна се сглобява като части от пъзел. 

Как се сваля патрон на брава

Отстранете плоския винт под ключалката. Отворете вратата, докато сменяте ключалката. Завъртете винта под резето на вратата обратно на часовниковата стрелка с плоска отвертка и го отстранете. Поставете ключа в ключалката и го завъртете леко, така че да е в отворено положение. Това ще скрие резето във вътрешните компоненти на ключалката и ще ви позволи да го плъзнете навън.

Издърпайте ключа, докато натискате другата страна на ключалката. Дръжте ключа завъртян, докато натискате ключалката от другата страна на вратата. Ако е направено правилно, патронът ключалката трябва да излезе. Завъртете ключа и плъзнете новия патрон в отвора.

По-безопасни ли са по-скъпите брави

Да, по-високата цена може да гарантира по-високо качество на материала на бравата и самия механизъм. По този начин тя ще има много по-високо ниво на съпротивление от евтина за врата. В допълнение, дори виждането на по-висококачествена брава може да накара крадците да пропуснат вашия дом.