Най-лесният модел етажерка „направи си сам“ е този модел за рафтове за стена, в който в предната му част има допълнителна греда, която осигурява повече сигурност за поставените на нея предмети, например книги, снимки, сувенири и т.н. Това е проста, но страхотна идея за вашия дом.
Тази етажерка за дома е лесна за изработка и може да бъде със завършен монтаж само за един ден. Персонализирайте дължината, за да пасне на вашето пространство.

Какво ще ви е необходимо

Има много идеи за направата на етажерка, но в следващите редове ще разберете как да си измайсторите най-простия вариант, на който е и изключително практичен. Тук имате свободата да избирате с какви материали да работите, най-лесно е с дървени греди.

  • Инструменти;
  • Предварително боядисани дъски;
  • Молив;
  • Ролетка;
  • Трион;
  • Нивелир;
  • Бормашина;
  • Лепило за дърво;
  • Крепежни елементи.

Направа на етажерки

Предварително трябва да ги оразмерите спрямо свободното място на стената ви. Преди да започнете да сглобявате и монтирате, трябва да боядисате дървото в желания от вас цвят и според вашите идеи за визията. Трябва да имате 5 парчета. Две за страните, една за откъм стената, едно за дъно и едно за преграда отпред. Шлайфайте всички груби ръбове, така че да станат кръгли, и използвайте кърпа, за да почистите праха.
Трябва да закрепите към основната греда малките странични гредички. Залепете и с лепило за дърво, изчаквайки нужното време, посочено от производителя на лепилото. След това закрепете окончателно гредите с няколко пирона. След като тези страни са готови, закрепете дъното и предната греда по същия начин. Пристъпете към закрепване на стената с подходящите крепежни елементи. Какви точно да бъдат те, зависи от вида на стената ви. Може да се посъветвате с продавача в най-близкия ви строителен магазин.
Направата на етажерка е страхотна идея и прост проект, който обаче би вкарал ред във всяка стая, да не говорим, че етажерката може да бъде страхотна идея за допълнение към вашия интериор. Развихрете въображението си и реализирайте различни идеи за всяка стая от вашето жилище.

Кой материал е най-добър за етажерки

Мекотата на MDF означава, че има вероятност той да провисне, когато се използва за етажерки, които ще поемат големи тежести, така че е най-добре да използвате този дървен композит само за рафтове, които няма да държат тежки предмети. Шперплатът безспорно е най-добрият избор за подобни идеи за етажерки, които ще поберат много книги или други тежки предмети.