За и против купуването на подобни джаджи

Изписани са много материали и по двете теми, но няма доказателства, които да подкрепят едната или другата страна. Изборът зависи от родителите и от това, по колко време ще разрешават на малките да стоят пред екраните.

Има ли подходяща възраст?

Правилото 1:4 означава, че на всеки четири години можете да увеличавате престоя пред таблета с един час. Препоръчително е, ако е до 9 години, да не играе повече от 2 часа с джаджата, а след тази възраст – не повече от 3.

При подрастващите, под 2 годинки, мозъкът има нужда от общуване с хора, за да развие капацитета си по-бързо.

Теории

Американският педиатър Крис Роуън е убеден, че облъчването от устройството може да увреди мозъчната дейност или да забави физическото израстване. Той смята, че ако мъника ви гледа любимия си анимационен филм, това по никакъв начин няма да нанесе негативни действия, а и майките и бащите могат да си починат, но дългото заседяване може да причини проблеми, свързани с развитието на подрастващите, като ограничи физическите дейности.

Затлъстяване

В световен мащаб, подрастващите, които прекарват повече време пред високотехнологични устройства и седят на дивана или лежат на леглото, затлъстяват по-бързо, като статистиката сочи, че те са се увеличили с 30%.

Проблеми със съня

Стоенето до късно пред мониторите може да окаже неблагоприятно влияние върху качеството на съня и да го съкрати, за да прекарат повече време в мрежата. Това води след себе си и други проблеми като:

  • непродуктивност;
  • ленивост;
  • изтощаване на организма.

По-добрата страна на монетата

Ако родителите са креативни, то тогава и децата им могат да бъдат. Повечето модерни майки и бащи подбират интересно съдържание, с което да спомогнат за доразвиване на техните заложби.

Продуктът може да бъде чудесен вариант за мъници, които имат качества в изобразителното изкуство. Те могат да оцветяват или да рисуват, с помощта на различни приложения, като този процес по никакъв начин не може да се категоризира като вреден.

Гледането на любимото детско ще предизвика положителни емоции и ще зареди малките с позитивна енергия, която по-късно да изразходи на площадката.

Логическите игри, в които откривате под кой обект се намира топчето отново са повод за усмивки и пляскане с ръце, защото успехът и самочувствието са важни за израстването във всички аспекти.

Родителите са тези, които трябва да контролират използването на високотехнологичните джаджи, а както с всяко нещо – умереното използване е златната среда.