Какво ви е нужно? За премахване на мъхчета може да използвате най-обикновена самобръсначка, ножичка или пък специални машинки за почистване. В следващите редове ще ви дадем повече информация как да действате при различните варианти.


Премахването със самобръсначка е един от най-лесните методи. Тук ви е нужно само нова самобръсначка и доза внимание и старание. С острите бръсначи ще премахнете топчетата без проблем, прокарвайки ги по повърхността на текстила. Единствено трябва да внимавате да не натискате прекалено, за да не повредите вашите дрехи. След като приключите, може да измиете бръсначката, за да е готова за следваща подобна употреба, или направо да я хвърлите в коша.


Използването на ножичка изисква отделяне на повече внимание. Именно затова премахването на топчета с нея се случва по-бавно. А и всяко топче трябва да се изреже самостоятелно. Възможността на срежете дрехите е доста по-голяма. Само леко невнимание при премахване може да е фатално за текстила и да се наложи да зашивате дрехата или дори направо да се разделите с нея. Ако въпреки всичко се спрете на този начин на премахване, то ползвайте малка ножичка със заострени и повдигнати върхове за по-прецизна работа.


В премахването на топчета могат да ви помогнат и различни малки уреди. Ако сте любители на джаджите, то със сигурност идеята да работите с такива ще ви привлече. Те премахват топчетата, докато ги направлявате по засегнатите зони. След премахване събират папулите в малки контейнери. Основно тези джаджи работят с батерии, така че да ги ползвате навсякъде при нужда. У дома, по време на почивка, та дори и навън. Уредите са страшно улеснение за хора, които са със заето ежедневие. Тук не е нужно да внимавате да не повредите дрехите си, машинката ще се погрижи за премахването.

Защо се появяват тези топчета

Основно причината се крие в материята на дрехата. Ако тя е изработена от синтетични материи, те са задължителни. Появяват се заради търкането на власинките в тялото по време на носене, или пък заради търкането на дреха в дреха по време на пране. Могат да са и в резултат на докосването на вашата раница до дрехата ви. В резултат на взаимодействието, тъканите се накъсват и се заплитат в така наречените топчета или папулки.