Вие сами може да изберете начин за отпушване – механичен, натурален или химичен.

Механични начини за отпушване


За да изпробвате един от най-лесните методи за отпушване на мивка, то ще ви е нужна телена закачалка за дрехи. Изправете я колкото е възможно повече. Огънете леко единия й край, за да създадете малка кука, която да пасва на канала на мивката. Завъртайте закачалката, за да се опитате да закачите и извадите онова, което причинява запушването. След отпушване пуснете горещата вода за няколко минути, за да отмие остатъците.
Телената закачалка ще ви помогне при леки запушвания. Но ако вашата мивка е запушена доста и не можете да се справите, то трябва да почистите Р-уловителя. Поставете голяма кофа под сифона под мивката. Използвайте клещи, за да разхлабите гайките на сифона и ги доразвийте на ръка. Внимателно изхлузете тръбата. Използвайте малка телена четка, за да изчистите остатъците. След това изплакнете мивката обилно с гореща вода. Р-уловителя задържа по-големите остатъци храна, за да не влязат във вашите тръби. Този метод е наистина ефикасно решение за отпушване, но имайте предвид, че е неприятен. Ако сте чувствителни към миризми, използвайте маска.

Природни начини за отпушване


Изплакнете мивката с вряла вода. Сварете 1 литър вода. Изливайте я директно в канала на 2-3 пъти, като изчаквате няколко секунди между изливанията. Ако мивката е все още запушена, опитайте с още вряла вода. Това работи най-добре при малки запушвания, но може да не работи толкова добре при много запушен канал.
Разтворете запушването със сода за хляб и оцет. Изсипете едно пакетче сода за хляб в канала. Залейте с половин чаша оцет. Бързо покрийте отвора на канала. Веднага след като спре да се чува звукът от реакцията на содата и оцета, изсипете още оцет. Покрийте канала отново и изчакайте 15 до 30 минути. Отмийте остатъците от содата и оцета с 1 литър вряла вода. Произведената химическа реакция ще бъде достатъчна при отпушване на повечето умерено запушени мивки.

Химични начини за отпушване


Тези варианти лесно ще се справят с проблема, но трябва да бъдете внимателни с препаратите, които използвате. Единият от начините за почистване е да излеете 250 мл белина директно в канала. Оставете да престои няколко минути и пуснете гореща вода.
В магазина до вас може да откриете и специални смеси за почистване в пакетчета. Има два вида – работещи с гореща вода и със студена. Изберете според предпочитанията си. Изсипвате съдържанието в канала и заливате с водата. Изчаквате няколко минути и може отново безпроблемно да измиете съдовете си.