Търсите релаксиращ, забавен и креативен проект? Е, защо не опитате да направите гривни от мъниста? Възможностите са наистина безкрайни, когато става въпрос за ръчно изработени гривни. 

Можете да експериментирате с правене на аксесоари с еластични корди, това е една от най-лесните техники за гривни. Уверете се, че сте опънали предварително еластичния си шнур, ако правите еластична гривна с мъниста. Това може да помогне на аксесоара да не се разтегне прекалено, докато го носите. Както и да забележите дали има някакви дефекти по него заради които той бързо да се скъса.

Измерете китката си и изрежете ластика по размер. Увийте го около китката си 1 и половина пъти. След това използвайте ножица, за да отрежете ластика на около 5 см от китката си. Този допълнителен ластик ще ви е за възела накрая. Поставете ластика около китката си там, където искате да стои гривната. Ако искате по-свободна кройка, добавете допълнителна отпуснатост. Ако искате пък да е по-стегнато, опънете ластика.

Единият край на ластика хванете с тиксо. Тази стъпка не е задължителна, но може да ви помогне да задържите манистата, особено ако сте начинаещи. Няма значение какво тиксо ще ползвате, просто вземете онова, което имате под ръка. Ако пък нямате в наличност, вземете кламер. Нанижете мънистата си върху ластика, докато достигнете нужната бройка. Искате някакво мънисто да е в центъра на гривната, то трябва да разчертаете къде ще се намират всички камъни за украса предварително. 

На пазара се предлагат различни бижутерски материали, като стъклени мъниста, дървени мъниста или пък метални мъниста. Така че при нанизване на мъниста може да експериментирате. 

На финалната праза направете здрав възел от двете страни. Като предвидите и къде ще сложите закопчалките за гривни. Можете да използвате и допълнително лепило, с което да подсигурите възела. 

Как да ги използвате

Вече разбрахте, че изработката на бижута не е толкова трудна задача. Как да използвате произведенията си? Освен че може да си ги носите сами с удоволствие и да различно бижу за всеки повод. То гривните биха били страхотен подарък за всяка дама в живота ви. Зарадвайте своята баба, майка, най-добра приятелка или учителката си с ръчно изработен подарък. Те със сигурност ще останат очаровани от него и ще ви бъдат благодарни за жеста, който сте направили към тях.

А защо пък не изработката на такъв вид бижута да не се превърне във ваш бизнес? Това е страхотна бизнес идея, особено ако обичате да се занимавате с подобни дейности.